Laurean TKI-lehtori Tiina Wikström puhui Harvardin yliopiston järjestämässä kansainvälisessä konferenssissa
Kansainvälisessä konferenssissa Tiina Wikström puhui Native Ecologue -käsitteen tutkimisesta alkuperäiskansojen kirjallisuudentutkimuksessa ja sen soveltamisesta sosiaalialalla kestävän kehityksen, kiertotalouden ja empaattisen muotoilun näkökulmasta.
Harvardin yliopisto järjesti 27.-30.4.2022 kansainvälisen konferenssin teemasta Inaugural Conference on Ecological Spiritualities. Pandemian vuoksi 4-päiväistä konferenssia oli jouduttu lykkäämään aina tähän kevääseen, ja nyt se viimein päästiin toteuttamaan hybridikonferenssina. Tapahtuma keräsi yli 100 puhujaa ja yli 1000 osallistujaa eri puolilta maailmaa.
Konferenssi koostui erilaisista esityksistä, workshopeista ja paneelikeskusteluista. Niiden monipuolisiin aiheisiin kuuluivat muun muassa opettajien ja kouluttajien mindfulness ja ilmastoresilienssi, ekojohtajuus, taiteen rooli ekohenkisyydessä, luonnon lumo ja ekologinen minuus, ekotietoisuudesta siirtyminen eko-olemiseen sekä ilmastonmuutoksen ja ympäristökysymysten näkyminen eri maailmankatsomuksissa. Missä olemme ekologisesti juuri nyt, ja kuinka elää, kun maailma on tulessa.
Tikkurilan Laurean TKI-lehtori Tiina Wikström oli yksi konferenssin puhujista teemanaan ”Studying the Notion of Ecologue within Native American Literary Studies and Social Services” – Wikström käsitteli esityksessään väitöskirjassaan luomaansa luontodialogin käsitettä ”Ecologue” ja analysoi sen soveltamismahdollisuuksia ja yhtymäkohtia glokaaliseen sosiaaliseen ja kulttuuriseen kestävään kehitykseen, sosiaalialan palveluiden empaattiseen ja luontoa kunnioittavaan muotoiluun ja kehittämiseen sekä kiertotalouteen erityisesti sosiaalialan tulokulmasta.
Wikström toteaa:
-Tämä konferenssi oli ehdottomasti yksi oman urani kohokohtia – sain paitsi mahdollisuuden edustaa Laureaa ainutlaatuisessa tapahtumassa Harvardin tasoisessa yliopistossa myös verkostoitua alan kansainvälisten moniosaajien kanssa ja oppia heiltä paljon uutta, myös omaan opetukseen ja hankkeisiin sovellettavaa.
-Konferenssin tulokulma oli itselle erityisen rakas: luonto henkisen hyvinvoinnin ja elpymisen lähteenä sekä eri kulttuuristen perinteiden rooli kestävän kehityksen ja maapallon sosiaalisen ja kulttuurisen resilienssin tukemisessa. Suorastaan harras ja kunnioittava pysähtyminen luonnon ääreen eri kulttuuristen perinteiden välityksellä tuntui hyvin virkistävältä.
-Yksi vaikuttavimmista esityksistä oli Brandon P. Holmesin, Paloma M. Pavelin ja Carl C. Anthonyn workshop ‘Embodying Eco-Spiritual and Eco-Justice Practice: Leadership Training for Environment and Climate Justice’. Nämä sanat jäivät resonoimaan: ’Best teachings come from the most vulnerable people, they are the ones who should lead us’ ja ‘Grief breaks our hearts open’.
Konferenssin puheenvuorot tarjosivat paljon sellaista, joka linkittyy myös hieman eri tulokulmasta Helsingin yliopiston (HELSUS) ja Aalto-yliopiston järjestämään Sustainability Science Days -konferenssiin toukokuussa (18.-19.5.2022). Tämän vuoden teemana on Systemic Transformations to Sustainable Futures, ja yhtenä erittäin kiinostavana alateemana on Laurean tutkijan Sanna Ketonen-Oksin ja Turun yliopiston (Finland Futures Research Centre) tutkijan Hazel Salmisen luotsaama Making space for traditional and indigeneous knowledge in creating sustainable futures.
-Wikström jatkaa: On vaikuttavaa, kuinka ympyrä sulkeutuu ja palaamme lineaarisesta länsimaisesta todellisuudesta globaaliin perinteiseen ja silti tulevaisuusorientoituneeseen ympyröiden ja syklien systeemiseen maailmaan.
Lisätietoja:
- Tiina Wikström
- Lehtori
- Tiina.Wikstrom@laurea.fi
- Puh +358468567372