Siirry sisältöön

Haastattelussa Uudenmaan Yrittäjien toimitusjohtaja Petri Graeffe

On tärkeää edistää opintoja, kansainvälistymistä sekä Uudenmaan alueen kilpailukykyä.

Kuvassa Uudenmaan Yrittäjien toimitusjohtaja Petri Graeffe.

Miksi ammattikorkeakoulutus on tärkeää ja miksi sitä kannattaa tukea?

Minulla on ollut ilo jo yhdeksän vuoden ajan olla kehittämässä Laurea-ammattikorkeakoulua hallituksen varapuheenjohtajana. Olen saanut nähdä läheltä, miten upeaa työtä Laurea tekee Suomen tulevaisuuden hyväksi. Etelä-Suomen kehyskunnissa on hyvin vähän korkeakoulujen kampuksia, jonka vuoksi Laurea on merkittävin Kehä III:n ulkopuolisella Uudellamaalla. Haluan omalta osaltani mahdollisten lahjoitusten kautta edistää Uudenmaan opiskelijoiden opintoja, kansainvälistymistä ja koko alueen kilpailukykyä.

Varat suunnataan suoraan opiskelijoiden toimintaan ja opintojen tukemiseen, ja jokainen euro on arvokas. Varat käytetään opiskelijoiden hyväksi esimerkiksi stipendeinä, ulkomaan opintojen tukemiseen, opetuksen kehittämiseen yms. Lahjoitetut varat ovat erillään normaalista palkka- ja kiinteiden kulujen potista. Lahjoitus Laurealle on lahjoitus opiskelijoille ja tulevaisuudelle.

Mielestäni ammattikorkeakoulu on tärkeä osa suomalaista koulutusta. Suomen korkeakouluopinnoissa on tarjolla kaksi erilaista opintolinjaa: ammattikorkeakoulu ja yliopisto. Itse uskon vahvasti tähän ns. duaalimalliin. Olemme erilaisia oppijoita ja meillä on erilaisia tavoitteita. Suomessa kannattaa säilyttää työelämää erinomaisesti palveleva ammattikorkeakoulujärjestelmä itsenäisenä. Valtio antoi muutama vuosi sitten yliopistoille luvan varainkeruuseen, vuonna 2018 samaan on lupa myös ammattikorkeakouluilla. Ammattikorkeakoulun vahvuus on olla erittäin lähellä työelämää jo opintojen aikana, mihin Laureakin on panostanut.

Laurea on vetovoimainen ja opiskelijat työllistyvät hyvin

Laurea on hyvin vetovoimainen ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen joukossa. Kun mittarina käytetään vetovoimaa, eli ensisijaisten hakijoiden määrää suhteessa opintopaikkojen määrään, Laurea on jatkuvasti Suomen kärkeä, usein kolmen vetovoimaisimman joukossa. Laurean opiskelijat myös työllistyvät hyvin. Noin 95 % heistä on työllistynyt opintojen jälkeen. Tämä on tulosten parhaimmistoa Suomessa.

Laurean tavaramerkkejä on jo hyvin pitkään ollut ns. LbD-pedagogiikka (Learning by Developing), joka haastaa opiskelijat oppimaan projekteissa ja omaehtoisissa töissä, joita toimeksiantajat heille antavat. LbD-pedagogiikkaa on kehitetty pitkälle ja sillä on saavutettu hienoja tuloksia. Siitä hyötyvät opiskelijoiden lisäksi myös yritykset, joille toimeksiannot tehdään.


Valtio yli tuplaa lahjoituksesi

Valtio on luvannut ns. vastinrahaa ammattikorkeakoulujen varainkeruuseen 24 miljoonaa euroa, joka jaetaan ammattikorkeakoulujen keräämien varojen suhteessa. Voidaan arvioida, että valtio antaa jokaiselle lahjoitetulle eurolle 100-200 % lisää varoja vastinrahana. Lahjoitukset ovat erityisen kannattavia tänä vuonna, ja lahjoituksesi vaikuttaa tämän takia jopa moninkertaisesti.

Voit antaa lahjoituksen täällä: Voit lisätä lahjoituksesi viestiksi #PetriG50, mikäli haluat.

Petri Graeffe

toimitusjohtaja, verkställande direktör

Uudenmaan Yrittäjät - Nylands Företagare ry

www.uudenmaanyrittajat.fi

Yrittäjyys

Tutustu Yrittäjyyden tutkimusohjelmaan

Kaikkien ei tarvitse perustaa omaa start-up yritystä, vaan itsensä työllistäminenkin on yrittäjyyttä. Tulevaisuudessa se tulee koskettamaan lähes jokaista, halusipa sitä tai ei.

Lue lisää tutkimusohjelmasta