Siirry sisältöön

Europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen sosionomiopiskelijoille: ”Tiedä, mistä puhut, ja ole ylpeä siitä, että tiedät”

Europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen vieraili Laurean sosionomiopiskelijoiden luennolla Zoomissa.

Kuvituskuva.

Laurean sosionomiopiskelijoiden luennolla vieraillut europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen kannusti opiskelijoita uskomaan omiin vaikuttamismahdollisuuksiinsa työssään. Tulevina sosiaali- ja terveysalan ammattilaisina opiskelijamme huomaavat yhteiskunnallisia epäkohtia asiakkuuksien takana. Niistä tiedottaminen on avainasemassa hyvinvoinnin ylläpitämisessä ja edistämisessä.

Pietikäinen näkee sosiaali- ja terveysalan ammattilaisen kanavana ja välineenä asiakkaiden ja päättäjien välillä. Usein esimerkiksi alkoholisoituneella asiakkaalla tai omaishoitajalla ei ole jaksamista tai välineitä vaikuttamiseen. Havainnot epäkohdista kulkevat päättäjille usein alan ammattilaisten välittäminä.

Sirpan ”10 lobbarin teesin”- mukaan vaikuttamisessa on tärkeää kohdeyleisön tunteminen, huolellinen valmistautuminen ja ajoitus. Vaikuttajan tulee tuntea eri päätöksentekotavat ja nojautua ensisijaisesti faktoihin mielipiteiden sijaan. Konkreettiset ratkaisuehdotukset auttavat päätöksentekijää hahmottamaan uusia mahdollisuuksia. Painostaminen ei kuulu hyvään vuorovaikutukseen, eikä edistä vaikuttamisyritysten onnistumista.

- On vakuuttavampaa sanoa vanhustenhoitoon vaikuttaessa, että hoitajamitoitus on x ja y hoitajaa yleisesti puuttuu, kun vain yleisesti todeta, että vanhustenhoidon tila on kauhea, Sirpa havainnollisti.

Ihmisten usko omiin vaikuttamismahdollisuuksiin on vaihdellut vuosien saatossa. Sirpan mukaan poliitikot ovat kuitenkin kiinnostuneempia ihmisten viesteistä kuin yleisesti luullaan. Vaikuttamistyössä vallalla ovat vastakkaiset voimat. 

- Jos et ole oman asiasi kanssa liikkeellä, toista mieltä olevat ovat kuitenkin, Sirpa muistutti.

Lisätietoja: