Siirry sisältöön

Eettinen johtaminen sosiaali- ja terveysalalla oli aiheena seminaarissa

Ethical Leadership and Management -seminaari järjestettiin Laureassa 4. - 5.10.

Joke Lemiengre

​Johtamisen eettisiin kysymyksiin pureutuva Ethical Leadership and Management -seminaari järjestettiin tänä vuonna Laureassa jo yhdeksättä kertaa. Kaksipäiväinen seminaari oli suunnattu erityisesti sosiaali- ja terveysalan YAMK-opiskelijoille ja osallistujia olikin Laurean lisäksi myös 3AMK-kumppanikorkeakouluista.

Seminaarin luennoilla kuultiin eettisen johtamisen asiantuntijoita niin Suomesta kuin maailmaltakin. Ensimmäisen seminaaripäivän torstaina avasi keynote-puhuja, tohtori Joke Lemiengre belgialaisesta University College Leuven-Limburgista.

Tutkijana ja opettajana Lemiengre on tarkastellut erityisesti etiikan kysymyksiä sosiaalialalla ja hän on mukana useassa eettisessä toimikunnassa Belgiassa. Tutkimushankkeissa hän on tutkinut muun muassa hoitotyön etiikkaa muun muassa belgialaisissa vanhusten hoitokodeissa.

Puheenvuorossaan hän esitteli kaksi näkökulmaa etiikkaan. Oikeudenmukaisuuden etiikka (ethics of justice), joka perustuu ideaaleihin tilanteisiin ja periaatteisiin, sekä hoitoetiikka (care ethics).

-    Hoitoetiikkaan ja johtamiseen kuuluu olennaisesti kysymys kontekstista; näetkö sinä saman asian kuin minä näen, Lemiengre kuvasi.

Kontekstin ohella tärkeitä tekijöitä hoitoetiikassa ovat haavoittuvuus, ihmissuhteet sekä valta:

-    Hyvään johtajuuteen kuuluu se, että annetaan mahdollisuuksia myös haavoittuvuudelle ja epäonnistumiselle sekä ihmissuhteille.

Laurena Ethical Leadership and Management -seminaarin muilla luennoilla kuultiin muun muassa Marja Svanbergia Aalto-yliopistosta, joka käsitteli yritysvastuullisuutta, sekä Tampereen yliopiston Heikki Saxénia, joka käsitteli terveydenhoitoteknologiaa ja bioetiikkaa.

Lisätietoja:

Tutkimusohjelma

Tutustu Terveys, hyvinvointi ja sosiaalinen vastuullisuus -tutkimusohjelmaan

Laurean Terveys, hyvinvointi ja sosiaalinen vastuullisuus –tutkimusohjelman tavoitteena on edistää yksilön, perheen, ryhmän ja yhteisön terveyttä sekä hyvinvointia elämän eri tilanteissa.

Lue lisää tutkimusohjelmasta