Siirry sisältöön

Espoolaiset Hyvinvointiviikot järjestetään 2.11.-13.11.

Hyvinvointiviikot järjestetään yhteistyössä Espoon ruoka-apuverkoston, Espoon kaupungin ja eri sosiaali- ja terveysalan toimijoiden kanssa.

Kuvituskuva

Hyvinvointiviikolla 2.11.–13.11. Laurean sosionomi-, fysioterapeutti-, sairaanhoitaja- ja restonomiopiskelijat jalkautuvat Espoon ruoka-aputoimijoiden ja sosiaali- ja terveysalan tahojen asiakastyön pariin. Opiskelijat toteuttavat yhdessä toimijoiden kanssa hyvinvointia, osallisuutta ja toimintakykyä edistävää ohjelmaa. 

— Laureassa on viime vuosina lisätty monitoimijaista yhteistyötä ja hyvinvointiviikot ovat siitä hyvä esimerkki, sosiaalialan lehtori Kaijus Varjonen sanoo. 

Hyvinvointiviikkoihin panoksensa antaa myös BarLaurea, joka yhdessä restonomiopiskelijoiden kanssa osallistuu ruoka-apua tarjoavien Hyvän arjen, Manna Avun ja Viadia Espoon tapahtumiin valmistamalla tapahtumapäivänä lounasta ja erilaisia leivonnaisia. 

— Olemme mielellämme mukana tekemässä hyvää. Hyödynnämme tapahtumassa hävikkiruokaa, joten siinä mielessä tämä palvelee myös BarLaurean toimintaa, kertoo ravintolapäällikkö Teemu Sirainen.

Mukana yhteistyössä ovat Espoon ruoka-apuverkoston tahot Manna-apu, Viadia Espoo, Hyvä arki, Raitin pysäkki, Kivenkolo, Espoonlahden seurakunta, Samaria, Edistia, Helsingin ortodoksikirkko ja Leppävaaran Lähetyskappeli sekä sosiaali- ja terveysalan järjestöt Espoon mielenterveysyhdistys Emy ry, Trapesa, Kalliolan Setlementin kohtaamispaikat Kylämaja ja Askel, Espoon ja Kauniaisten Omaishoitajat ja Läheiset ry ja Kallahden Validia-talo. 

Toimintaa järjestetään turvallisesti koronapandemia huomioiden joko paikan päällä eri toimijoiden toimipisteissä, ulkotiloissa tai etäohjauksella. Ohjelmaan kuuluu muun muassa kahvi- ja glögitarjoilua, kevyitä liikunnallisia aktiviteetteja ja liikuntaneuvontaa, verenpaineen mittausta, jalkautuvaa sosiaali- ja terveysneuvontaa, materiaalien jakamiskeskustelua sekä yhdessä oloa.

— Fysioterapiassa asiakkaat perinteisesti kävelevät vastaanotollemme. Nyt pyrimme tekemään jalkautuvaa fysioterapiaa ja menemään sinne, missä apuamme tarvitsevat asiakkaat ovat ja kohtaavat toisiaan. Tavoitteena on asiakkaiden terveyden edistäminen terveys- ja liikuntaneuvonnan ja ohjauksen keinoin - asiakaslähtöisesti, asiakkaan tarpeita kuunnellen, fysioterapian lehtori Kati Nykänen kommentoi. 

Järjestämiseen osallistuvat kolmannen vuoden sairaanhoitajaopiskelijat tuovat tapahtumaan puolestaan palvelumuotoilun näkökulman. Alkusyksystä sairaanhoitajaopiskelijat jalkautuivat haastattelemaan espoolaisia ruoka-aputoimijoita siitä, millaisia toiveita heillä olisi toiminnan suhteen. Näitä tietoja on hyödynnetty Hyvinvointiviikkoja suunnitellessa. Tapahtumapäivien jälkeen opiskelijat tuottavat innovaatioideoita, joita voidaan mahdollisesti jalostaa pysyviksi toimintamuodoiksi. 

— Eri alojen yhteistyössä sairaanhoitajaopiskelijat pääsevät näkemään laajemmin ihmisen hyvinvointiin liittyviä moninaisia tekijöitä ja harjoittelemaan monialaista yhteistyötä, jota myös sote-alan palveluiden integraatiossa peräänkuulutetaan, toteaa hoitotyön lehtori Kirsi Leinonen ja jatkaa:

— On hienoa, että palvelumuotoilua voidaan näin oppia autenttisissa ympäristöissä.