Siirry sisältöön

Erätauko-keskustelussa etsittiin ratkaisuja ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi

Sitran koordinoimassa Erätauko-keskustelussa Leppävaaran kampuksella ideoitiin, miten Laureassa voidaan hillitä ilmastonmuutosta kiertotalouden keinoin. Dialogeja ilmastonmuutoksesta käytiin samaan aikaan jopa sadassa paikassa ympäri Suomea.

Laureassa tiedetään, että isot haasteet vaativat yhteisiä ponnistuksia.  Leppävaarassa järjestettyyn Erätauko-dialogiin osallistui niin Laurean henkilökuntaa kuin opiskelijoitakin, joista jokainen halusi olla mukana yhteisissä ilmastotalkoissa. Keskusteluun osallistuneiden tehtävänä oli pohtia, mitä Laureassa on mahdollista tehdä ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi kiertotalouden keinoin.

Tasavertaista keskustelua

Hyvinkään kampuksella liiketaloutta opiskelevat Janina Mäki-Mantila, Alisa Tynkkynen ja Krista Pesonen olivat erityisen tyytyväisiä siihen, miten tasavertaisina keskustelua käytiin. Opiskelijoiden ja opettajien roolit unohtuivat, kun kaikki osallistuivat keskusteluun omana itsenään.

- Ilmapiiri oli avoin, eikä tullut yhtään alempi olo, opiskelijat kiittelivät.

Alun yhteisen luento-osuuden jälkeen osallistujat jaettiin ryhmiin. Pienryhmäkeskusteluissa hyödynnettiin dialogi-menetelmää ja noudatettiin rakentavan keskustelun pelisääntöjä. Fasilitaattorit Sanni Tanskanen ja Ritva Jäättelä ohjasivat keskustelijoita Sitran Erätauko-koulutuksessa saatujen oppien mukaisesti. Dialogi-menetelmä sai kiitosta niin opettajilta kuin opiskelijoiltakin, ja sitä suunniteltiin hyödynnettävän myös tulevissa projekteissa.

Keskustelun keskiössä ollut kiertotalous oli terminä monille osallistujille hieman epäselvä, mutta selkiytyi päivän aikana. Sitran mukaan sillä viitataan kestävään resurssien käyttöön, jossa kulutus perustuu omistamisen sijaan palveluiden käyttämiseen. Keskustelijoiden tehtävänä oli kehitellä konkreettisia esimerkkejä, joilla ilmastonmuutosta voidaan juuri kiertotalouden keinoin hillitä.  

Kaikilla on mahdollisuus vaikuttaa

Pienryhmien pääteemoiksi nousivat yhteiskäyttömallit sekä liikkuminen. Osallistujat pohtivat muun muassa keinoja tilojen tehokkaampaan hyödyntämiseen, ideoivat kimppakyytejä ja kirpputoritapahtumia sekä miettivät lainatietokoneiden ja jopa yhteisten laina-autojen mahdollisuutta.

Keskustelu synnytti paljon ajatuksia ja oivalluksia. Krista Pesonen heräsi keskustelun myötä siihen, miten paljon mahdollisuuksia ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi todella on.

- Laurea on yhteisönä tosi suuri, eli vaikka teot olisivat pieniä, meillä on yhdessä valtava voima viedä ympäristöystävällisempää elämäntapaa eteenpäin, Krista painottaa.

- Keskustelu herätti siihen, miten pienillä asioilla voi oikeasti vaikuttaa. Nyt ne vain pitää tuoda paremmin ihmisten tietoisuuteen, Janina Mäki-Mantila jatkaa.

Janina, Krista ja Alisa ovat mukana projektissa, jossa tavoitteena on tuoda kiertotalous osaksi opintoja. He ovat tyytyväisiä siihen, että keskustelu toi heille uusia työkaluja projektia varten.

Erätauko-päivän aikana syntyneet ideat kootaan yhteen Sitran Erätauko-sivuille. Laureassa keskustelu teeman ympärillä jatkuu maaliskuussa Laurea Circular Economy Jam –tapahtumassa, jossa ideoita aletaan kehittää konkreettisiksi ratkaisuiksi.