Siirry sisältöön

DigiEsgo -koulutus antaa työkaluja datateknisen osaamisen kehittämiseen

Laurean, Metropolian ja TAMKIN suunnittelema digitaalisen ohjauksen ja vastuullisuusraportoinnin koulutus (DigiEsgo) pyrkii antamaan työkaluja vastuullisuuden ja datateknisen osaamisen kehittämiseen. Laurean Tikkurilan kampuksella järjestettiin 27.10. yksi DigiEsgo -koulutuksen lähiluennoista.

Tammikuussa 2024 EU:ssa astuu voimaan vastuullisuusraportointidirektiivi (CSDR), jonka myötä yrityksillä on korkeammat vaatimukset kestävän kehityksen raportoinnille. Raportointivelvollisuuden lisäksi organisaatioiden on huomioitava liiketoimintamallissaan kestävän kehityksen eri tekijät ja mahdolliset riskit. Direktiivin avulla organisaatiot pystyvät antamaan laajempaa tietoa vaikutuksistaan ihmisiin ja ympäristöön.

Direktiivi asettaa tarpeen uudenlaiselle analytiikan ja vastuullisuusraportoinnin osaamiselle. Laurean, Metropolian ja TAMKIN suunnittelema digitaalisen ohjauksen ja vastuullisuusraportoinnin koulutus (DigiEsgo) pyrkii antamaan työkaluja vastuullisuuden ja datateknisen osaamisen kehittämiseen.

-Jatkuvan oppimisen koulutuksista on valtava tarve tulevaisuudessa. Harva ammattilainen ehtii itsenäisesti perehtyä esimerkiksi kestävyysraportointivelvoitteisiin, vaan tarvitsee siitä kiteytetysti tietoa. Sitä voimme korkeakouluina tarjota, koulutuksen vastuullinen johtaja Niklas Visanko kertoo.

Vastuullisuusraportointi osaksi yritysten arkea

DigiEsgo -koulutus sisältää yhdeksän lähiopetuspäivää, joista yksi järjestettiin Laurean Tikkurilan kampuksella 27.10. Koulutuksessa puhujina olivat Nordealta Casimir von Frenckell, Kesko Oy:n Jarkko Orjatsalo sekä SAS Institute Oy:ltä Juha Jokinen. Luentojen aiheena käsiteltiin muun muassa analytiikan kehitystä ja tekoälyn hyödyntämistä analytiikan tukena.

-Analytiikan ja tekoälyn vastuullisuutta ei voida ulkoistaa teknologiayrityksille, valtionhallinnolle tai muille kolmansille osapuolille. Aihe koskettaa meidän jokaisen arkea ja sen vuoksi on oleellista, että olemme osallisina analytiikkaa koskevissa keskusteluissa, Jokinen kommentoi.

Vastuullisuusraportointi on aikaisemmin koskettanut muun muassa pankkeja ja vakuutusyhtiöitä. Nyt direktiivin alaisuuteen kuuluu Suomessa noin 1200 yritystä ja EU-tasolla lähes 50 000. Monille vastuullisuusraportointi voi olla täysin uusi asia.

-Datan hyödyntämisestä on kirjaus lähes jokaisen organisaation strategiassa. Mutta näitä osaajia, jotka tavoitetta edistävät, on kuitenkin edelleen rajallinen määrä, Visanko kertoo.

Jokisen mukaan yritysten on tärkeää ymmärtää vastuullisuusraportoinnin tuomat mahdollisuudet. Raportointi auttaa organisaatiota huomaamaan toimintansa mahdolliset vastuullisuuteen vaikuttavat uhat.

-Datalukutaito ja sen muodostuminen eräänlaiseksi kansalaistaidoksi on oleellista, Jokinen toteaa.

DigiEsgo -koulutuksen seuraava lähiopetuspäivä järjestään 30.11. Laurean Tikkurilan kampuksella. Keväällä 2024 koulutuspäiviä järjestetään myös Tampereella ja Myllypurossa. Koulutus päättyy toukokuussa 2024, jolloin uusi 70 opiskelijan ryhmä aloittaa vajaan vuoden kestävän koulutuksen. Koulutus on ollut erittäin suosittu ja ensi vuoden aloitusryhmä on jo täynnä, mutta jatkoa suunnitellaan.

Lisätietoa koulutuksesta löydät korkeakoulujen nettisivuilta:
Metropolia
Laurea
Tampereen Ammattikorkeakoulu

Lisätietoja: