Siirry sisältöön

YAMK-opiskelija Johanna: ”Olen saanut runsaasti itseluottamusta opintojen edetessä”

Johanna Saastamoinen opiskelee sosiaali- ja terveysalan johtamista. Hänen takanaan on pitkä työura äitiys- ja lastenneuvolassa, kouluterveydenhuollossa ja perhesuunnittelussa.

Kuvassa Johanna Saastamoinen

Johanna Saastamoinen valmistui sairaanhoitajaksi ja terveydenhoitajaksi Laureasta 2004. Vaikka työllisyystilanne oli siihen aikaan huono, hän sai jalansijaa neuvolasta ja on ollut sillä tiellä tähän asti.

Viime syksynä aika oli riittävän kypsä jatkaa opintoja. Perheen, työn ja opiskelun yhteensovittaminen vaati kuitenkin organisointia ja suunnitelmallisuutta. Johanna teki aluksi kolmepäiväistä työviikkoa, että sai aikaa opintoihin. Nyt kun opinnäytetyö on valmisteilla, Johanna jäi opintovapaalle kahdeksi kuukaudeksi.

-    Opintovapaalla on koko ajan positiivinen stressi päällä, että on saatava jotain aikaan.  Aion ehdottomasti valmistua tämän vuoden puolella ja opinnäytetyö on jo hyvällä mallilla.

YAMK-opintoihin hakeutumiseen oli korkea kynnys, koska aiemmista opinnoista oli niin pitkä aika. Johanna kyseli itseltään ”olenkohan riittävän hyvä, voisko musta olla tähän..”.

Valintakokeen läpäisyn jälkeen Johannan silmät aukenivat, ja hän alkoi uskoa, että on riittävän hyvä. Itsevarmuus on vaan lisääntynyt opintojen myötä.

Johanna halusi opinnoista eniten pääomaa itselleen. Hän oli havainnut työelämässä kehittämiskohteita ja erilaisia haasteita, mutta tunsi, ettei voi vaikuttaa niihin. Opiskelun ansiosta ajatusmaailma on muuttunut ja Johanna katsoo nyt asioita hyvin laajasta näkökulmasta.

Uudistuminen on todella tärkeää, ja koen, että minulla on nyt enemmän annettavaa työelämään.

Opinnoissa on oltava valmis tekemään paljon töitä ja rimaa kannattaa pitää korkealla. Omasta ryhmästä saa paljon tukea, vaikka porukka on jo vähän erkaantunut omille poluille. Autamme silti päivittäin toisiamme, Johanna kertoo. 

- Tutor-opettajamme on todella innostava, energisoiva ja mukaansatempaava. Innostuin erityisesti Lean-johtamisprosessista, mutta olen kiinnostunut myös itseäni haastavista opinnoista kuten talousjohtamisesta, koska se tukee hyvin muita opintoja.

- Voin suositella koulutusta kenelle vaan. Tuntuu ihanalta, kun päässä pyörii positiivisia kehittämisajatuksia. Jokaisen pitäisi opiskella vaikka viiden vuoden välein jotain uutta. Olen saanut paljon konkreettisia työkaluja työelämään vietäväksi. Pääsimme kokeilemaan menetelmiä aidoissa työympäristöissä, iloitsee Johanna.

Johannan jatko-opiskeluhaaveena häämöttävät vielä ammatilliset opettajaopinnot, jotka voisivat sujuvasti seurata ylempää amk-tutkintoa.

 

Tutustu tarkemmin sosiaali- ja terveysalan johtamisen YAMK-tutkintoon.