Siirry sisältöön

YAMK-opiskelija Jari: ”Opiskelu avaa uusia näkökulmia”

Opiskelijahaastattelussa ylempää AMK-tutkintoa opiskeleva Jari Kettunen.

Syitä lähteä opiskelemaan ylempi ammattikorkeakoulututkinto on useita. Monissa tehtävissä vaatimuksena on ylempi korkeakoulututkinto, jonka YAMK-opinnot tarjoavat. Toisille YAMK-opiskelu on mahdollisuus syventää omaa osaamista tietyllä alalla tai löytää aivan uusi suunta uralle.

-    Minulla oli monta syytä, miksi halusin uudelleen opiskelemaan. Yksi motivaattori liittyi siihen, että vaikka työssäni olen tehnyt paljon palvelujen suunnittelua, niin halusin YAMK-opintojen myötä oppia palvelusuunnittelun ja käyttöliittymäsuunnittelun uusimpia työkaluja ja menetelmiä, kuvailee YAMK-opiskelija Jari Kettunen.
-    Toisaalta halusin myös tietyllä tavalla tuulettaa aivoja, saada uusia ideoita ja tavata uusia ihmisiä aivan uusilta toimialoilta kuin mihin työelämässä on mahdollista.

”YAMK-opiskelun arki toimii hyvin”

Jari Kettunen aloitti tammikuussa 2019 opinnot Laurean Tulevaisuuden innovatiiviset digitaaliset palvelut –YAMK-koulutuksessa. Taustalla hänellä on filosofian maisterin tutkinto Turun yliopistosta, jossa hän opiskeli kulttuuriperinnön tutkimusta ja digitaalista kulttuuria.

-    Valmistuin vuonna 2010 ja sen jälkeen työskentelin pitkään Tekniikan museossa tutkijana ja mediatuottajana. Viimeiset pari vuotta olen ollut Museoviraston, jossa olen työskennellyt tiedonhallinnassa ja vetänyt erilaisia digihankkeita, Jari sanoo.

Kettunen kertoo parin vuoden ajan pohtineensa puolivakavissaan, mitä voisi lähteä opiskelemaan. Työ on vienyt häntä entistä enemmän tekniikan suuntaan ja hän harkitsi myös tietojenkäsittelyn AMK-opintoja.

-    AMK-opiskelu olisi kuitenkin ollut usean vuoden urakka, joten YAMK-opiskelu oli joustavampi vaihtoehto töiden ohessa tehtäväksi, hän kuvailee.
-    YAMK-opiskelun arki onkin toiminut minulle todella hyvin. Opiskelu on myös hyvin kytköksissä työhöni ja työnantaja on suhtautunut todella myönteisesti, joten joustava työn ohessa opiskelu on onnistunut hienosti.

Historian tutkimuksesta tulevaisuuden ennakointiin

Tähän mennessä YAMK-opintojen kohokohtina Kettunen nostaa esiin muun muassa palvelumuotoilun kokonaisuus, johon oli yhdistetty myös käyttöliittymäsuunnittelun opintojakso. Siinä opiskelijat pääsivät tutustumaan koko palvelumuotoilun prosessiin alusta aivan prototyyppiin asti.

Toinen ensimmäisen opiskelukevään mielenkiintoisimmista ja hauskimmista opintojaksoista liittyi tulevaisuuden ennakointiin:

-    Olen jo pitkään ollut kiinnostunut tulevaisuuden tutkimuksesta. Koska oma taustani on historiantutkimuksessa, oli hauska huomata, miten samanlaisia nämä ovat – tutkimuksen suunta vain on erilainen, Kettunen naurahtaa.

YAMK-opinnoissa korostuu myös aina se työelämän osaaminen, jonka jokainen opiskelija tuo kokemuksellaan mukaan opintoihin.

-    Ihmiset tulevat hyvin erilaisista taustoista, joten kaikilta oppii aina jotain uutta, Jari Kettunen sanoo.
-    Työelämän kokemus näkyy hyvin myös silloin, kun lähdetään tekemään ryhmätyötä. Kaikille on heti selvää, miten homma etenee eikä ketään tarvitse ohjata.

 

Tutustu tarkemmin Tulevaisuuden innovatiiviset digitaaliset palvelut -YAMK-koulutukseen.