Siirry sisältöön

Vaihto-opinnot Saksassa veivät mukanaan ja koti muuttui pysyvästi

Vaihto-opinnot ovat monelle nuorelle tärkeä ja kasvattava kokemus. Laura Vahtera lähti opiskelemaan maailmalle ja jäi lopulta asumaan kohdemaahansa.

Vaihto-opinnot vieraassa maassa ovat monelle nuorelle ensimmäinen askel kohti kansainvälistymistä. Vaihdon aikana opetellaan elämään uudessa kulttuurissa, rohkeutta tarttua uusiin asioihin sekä vuorovaikutustaitoja. Vaihto-opinnot tuovat usein elinikäisiä ystäviä, mutta Laura Vahtera sai paljon muutakin vaihtovuodeltaan. 

Vahtera aloitti liiketalouden tradenomiopintonsa Laureassa vuonna 2015, mutta opiskeli ennen sitä vuoden terveydenhoitajaksi. Pian tradenomin opintojen alettua otti Vahtera yhteyttä vaihtokoordinaattoriin sopivan vaihtokohteen löytämiseksi. Vaihtokohteen valintaan vaikutti muun muassa työllistymisen näkökulma sekä opintojen yhteensopivuus.

- Kävin vaihtokoordinaattorin kanssa keskustelemassa sopivasta kohteesta. Keskustelimme, millaisia opintoja haluaisin ottaa ja päädyin katsomaan kouluja Saksasta ja Ranskasta. Näistä valikoitui sitten koulu Saksasta. Opinnot olivat juuri niitä mitä halusin käydä sekä ne sopivat myös opintoihini. 

Vaihtokohteeksi valikoitui siis lopulta Stuttgart Lounais-Saksassa.

- Stuttgart on teollinen kaupunki, mutta opiskelijoille todella mukava paikka. Se on myös keskeisellä sijainnilla, joten halutessaan on helppo matkustaa Saksan sisällä sekä naapurimaissa.

Vaihtoon lähteminen ei suinkaan tapahdu yhdessä yössä, vaan sitä ennen tarvitsee hoitaa lukuisia asioita. Vahtera kertoo, että opintojen kannalta kannattaa myös miettiä, miten vaihtokohteen kurssit sopivat omiin opintoihin.

- Ennen lähtöä pitää myös muistaa hoitaa asunto Suomessa ja tietää, miten rahoittaa vaihto-opiskelu. Kohdemaahan kannattaa myös tutustua etukäteen, jotta kulttuurishokki ei pääse liiaksi yllättämään.

Vahtera odotti eniten tutustumista muihin vaihto-oppilaisiin ja opiskelua kansainvälisessä ympäristössä.

- Tiesin, että meistä tulee iso ryhmä ja odotinkin ystävyyssuhteita muiden ihmisten kanssa. Meitä oli noin 40 opiskelijaa kymmenestä maasta. 

Vaihdossa Vahtera oppi olemaan avoin erilaisuudelle ja toiselle kulttuurille.

- Opin, että on tosi paljon erilaisia näkemyksiä ja miten pystyy sietämään erilaisuutta sekä eriäviä mielipiteitä. Ylipäätään opin, miten pystyy toimimaan erilaisten ihmisten kanssa. Eikä ole vaan minua ja suomalaisia, vaan on paljon muitakin ihmisiä. 

- Ne ihmiset olivat kaikista paras asia. He, joiden kanssa tutustuttiin ja muodostettiin kokemuksia tekemällä asioita yhdessä.

Ystävien lisäksi Vahtera löysi Saksasta myös rakkauden. Hän jäi asumaan Saksaan vaihto-opintojen jälkeen ja suoritti viimeisen vuoden opinnot etänä eli käytännössä hän teki opinnäytetyön ja työharjoittelun Saksassa. Valmistuttuaan Laureasta Vahtera aloitti kansainvälisen liiketalouden maisteriopinnot Saksassa.

- Halusin nähdä miten muualla kuin Suomessa hoidetaan asioita ja saada kokemusta myös opintojen kautta kansainvälisestä toiminnasta.

Samalla hän on oppinut saksan kielen. Vahtera pohtii, että saksan kielen taidosta on varmasti hyötyä myös tulevaisuudessa.

- Kävin Laureassa saksan alkeet, mutta ei se riittänyt täysin paikan päällä ollessa. Kaupassa sillä pärjäsi. Kävin täällä Saksassa sitten lisää saksan kielen kursseja.

- Saksa on aika hyvä kohde senkin takia, että se on tärkeä kauppakumppani Suomelle. Samalla joutuu opiskelemaan uuden kielen, sillä saksalaiset eivät mielellään puhu englantia. 

Nyt Vahtera tuntee Saksan kulttuurin hyvin ja on myös työllistynyt vaihtokoordinaattoriksi samaan yliopistoon, jossa suoritti vaihto-opintonsa. Vahtera on työskennellyt nyt kaksi ja puoli vuotta vaihtokoordinaattorina. 

- Vaihdossa tuntuu, että ymmärtää paikallisia tosi hyvin. Kun on pidemmän aikaa ulkomailla ja kokee ulkopuolisuuden tunnetta, niin oppii todella paljon. Loppujen lopuksi on todella pieni osa kaikkea.

Tutustu tarkemmin opiskelijavaihdon mahdollisuuksiin Laureassa.