Siirry sisältöön

Terveydenhoitaja Pinja: ”Harjoitteluiden ja projektien kautta pääsi kiinni työelämään”

Haastattelussa joulukuussa terveydenhoitajaksi valmistunut Pinja Sjöman.

- Parhaiten minulla jää opinnoista mieleen käytännönläheisyys; työharjoitteluiden ja erilaisten projektien avulla on opintojen alusta lähtien päässyt hyvin tutustumaan työelämään, kuvailee opintojaan Laureassa juuri terveydenhoitajaksi valmistunut Pinja Sjöman.

Vantaalta kotoisin oleva Sjöman aloitti terveydenhoitajaopinnot Tikkurilassa keväällä 2015. Valmistuttuaan joulukuussa 2018 hän aloitti suoraan työt neuvolassa Järvenpäässä. Tällä hetkellä Pinja työskentelee kouluterveydenhuollossa Vantaalla.

- Terveydenhoitajan ammatti on ollut haaveenani jo yläasteelta ja lukiosta alkaen, Pinja kertoo.

Terveydenhoitajatutkinnon laajuus on 240 opintopistettä eli opintojen kesto on noin puoli vuotta pidempi kuin sairaanhoitajaopinnoilla. Opintojen alkuosa on molemmissa tutkinnoissa yhteinen ja niinpä Pinja Sjömankin opiskeli ensimmäisen puolikkaan tutkinnostaan yhdessä sairaanhoitajaopiskelijoiden kanssa.

- Molemmat tutkinnot pitävät sisällään useita harjoitteluita ja suurin osa harjoitteluista on meilläkin ollut sairaanhoidon harjoitteluita. Noin kahden vuoden jälkeen erkanimme omiin suuntiin, kun meillä alkoivat esimerkiksi neuvolan ja kouluterveydenhoidon harjoittelut, Pinja kertoo.

Tärkein ero sairaanhoitajan ja terveydenhoitajan työssä on Sjömanin mielestä ennaltaehkäisevän työn rooli:

- Olen aina ollut kiinnostunut terveyden eri osa-alueista, kuten liikunnasta ja ravitsemuksesta, ja siksi minua kiinnostaa enemmän terveydenhoitajan työ. Toki yksi tämän tutkinnon hyvistä puolista on se, että meillä on mahdollisuus tehdä molempia töitä tulevaisuudessa, hän sanoo.
- Uskon, että myös luonteeni sopii terveydenhoitajan työhön. Tässä työssä pitää olla hyvä kuuntelija; monesti jo pelkkä ihmisen huolien kuunteleminen on tärkeää, vaikkei huoliin heti osaisikaan tarjota vastauksia, Pinja jatkaa.

Opintojen aikana tehdyistä projekteista Pinjalle on jäänyt mieleen muun muassa seksuaalikasvatukseen liittyvä projekti, jossa opiskelijat toteuttivat 5-luokkalaisille toiminnallisia opetushetkiä. Samaan aiheeseen liittyen hän teki myös opinnäytetyönsä yhdessä opiskelukaverinsa kanssa.

- Siitä projektista ja opinnäytetyön tekemisestä sai paljon arvokasta kokemusta muun muassa ryhmänohjaukseen liittyen, hän sanoo.

Vaikka Sjöman aloittikin valmistumisen jälkeen työt neuvolassa, on myös lasten ja nuorten kanssa työskentely kiinnostanut häntä aina. Yksi terveydenhoitajan työn hyvistä puolista hänen mukaansa onkin juuri se, että se tarjoaa monenlaisia työmahdollisuuksia.

- Olen myös ajatellut, että haluaisin vielä jatkaa jossain vaiheessa opintoja terveystieteen maisteriksi. Opettaminen on myös yksi asia, joka minua kiinnostaa, Pinja sanoo.

Tutustu tarkemmin terveydenhoitajakoulutukseen.