Siirry sisältöön

Sara toteuttaa unelmaansa tekemällä töitä maahanmuuttajanaisten hyväksi

Sosionomiopiskelija Sara Nauti tekee työharjoitteluaan Monika-Naisissa.

Kuvituskuva

Uutinen 11.10.2018

Jo lukioaikana Sara Nauti kiinnostui erityisesti naistyöstä ja päätti, että hän haluaa auttaa muita ja työskennellä ihmisten kanssa. Saran vanhemmat ovat ulkomaalaistaustaisia ja Sara on auttanut heitä kotoutumaan Suomeen. Sara on nähnyt omin silmin, miten tärkeää naisten kotoutuminen uuteen toimintaympäristöön ja –kulttuuriin on koko perheen kannalta. 

- Olen ollut kotoutumiseen auttaja jo 13-14-vuoden iässä. Olen nähnyt mitä naiselle voi käydä, jos hän syrjäytyy ja jää vain kotiin, hän sanoo.

Vuosien saatossa ulkomaalaistaustaisten naisten auttaminen on muotoutunut Saralle tärkeäksi teemaksi, jota hän haluaa omalla toiminnallaan ajaa eteenpäin Suomessa. Sara kuuli Monika-Naisten toiminnasta ystävältään opintojensa alussa ja päätti jo silloin, että haluaa olla järjestön toiminnassa mukana ja tehdä työharjoittelunsa järjestössä.

Sosiaalialan opinnot Laureassa ovat sopineet Saralle hyvin:

- Laureassa on tosi paljon projekteja ja opinnoissa pääsee kokeilemaan asioita käytännössä työelämään, Sara sanoo.

Saran ymmärrys sosiaalialasta sekä käsitys siitä, miten tärkeä asema sosiaalityöllä Suomessa on, on opintojen aikana vahvistunut.  Sara opiskeli 3AMK:ssa kesäopintoina kriisi- ja traumatyötä sekä maahanmuuttajataustaisten naisten seksuaaliohjausta. Kesällä hankittua osaamista on tarvittu työharjoittelussa Monika-Naisissa.

Työharjoittelu Monika-Naiset liitossa

Monika-Naiset liitto ry on monikulttuurinen järjestö, joka kehittää ja tarjoaa erityispalveluja väkivaltaa kokeneille maahanmuuttajataustaisille naisille ja –lapsille. Järjestön tavoitteena on lisäksi edistää kotoutumista tukemalla maahanmuuttajien kansalaistoimintaa sekä hyvinvointia ja olla heidän elämässään mukana voimavarana. Järjestö tarjoaa erilaisia palveluja, jotka edistävät maahanmuuttajanaisten kotoutumista ja työllistymistä. Palveluihin kuuluu muun muassa yksilöohjausta, ryhmätoimintaa erilaisten kurssien muodossa sekä mentorointia.

Palveluissa on kaksi eri kokonaisuutta: kriisikeskus ja kotoutumiskeskus sekä turvakoti. Turvakoti Mona on maahanmuuttajataustaisille naisille ja heidän lapsilleen tarkoitettu turvakoti, jos kotona tai lähiyhteisössä on vaarallista olla väkivallan tai sen uhkan takia. Kriisikeskus on tarkoitettu väkivaltaa kokeneille maahanmuuttajanaisille tai ihmiskaupan naisuhreille. Kotoutumiskeskuksessa järjestöllä on täysin kynnyksetön palvelu: osallistumiseen ei tarvita ennakkoilmoittautumista ja palvelut ovat maksuttomia.

Järjestö tarjoaa opetusta esimerkiksi suomen ja englannin kielestä, tietotekniikan käytöstä ja työnhausta. Etenkin suomen kielen ryhmät ovat olleet suosittuja:

- Sen huomaa, miten paljon ulkomaalaiset naiset haluavat sopeutua Suomeen ja oppia kieltä ja olla itsenäisiä ja toimia osana yhteiskuntaa, Sara summaa.

Järjestön tiloissa on saatavilla myös lastenhoitopalvelua, jotta palveluiden käyttäminen olisi mahdollista perheellisille. Tukea toiminnalle antavat myös vapaaehtoistyöntekijät.

- Vapaaehtoiset toimivat sekä opettajina että lastenhoitajina – he ovat suuri voimavara meille, Sara kertoo.

Harjoittelun tavoitteena Saralla on vahvistaa asiakasosaamista

- Olen huomannut harjoittelussa, miten tärkeää on tulla toimeen kaikenlaisten ihmisten kanssa ja että haluat vilpittömästä auttaa heitä, Sara Nauti kertoo.

Harjoittelussa tavoitteena on kehittää myös järjestön toimintaa. Sara onkin päässyt kehittämään opetusta järjestölle.

- Minulla on kaksi ryhmää, joista toinen alkaa tänään. Se on kävelyryhmä naisten kanssa. Me lähdemme lenkille ja opettelemme Google mapsin käyttöä. Aihe on ollut todella kysytty. Ylihuomenna alkaa vetämäni matematiikan ryhmä, sille on ollut myös paljon kysyntää ja se sopii hyvin minulle, koska matematiikka kiinnostaa minua.

Saralla on työharjoittelussa ollut tavoitteena myös vahvistaa asiakasosaamista ja omaa identiteettiään sosiaalityöntekijänä. Tuloksiin Sara on ollut tyytyväinen ja hän kertoo oppineensa paljon työskentelystä asiakkaiden kanssa:

- Miten reagoida, suhtautua ja auttaa, mutta samalla antaa asiakkaalle tilaa etsiä tietoa ja oppia itse. Olen oppinut tasapainottamaan, en auta liikaa tai liian vähän.

Parasta harjoittelussa on Saran mielestä ollut maahanmuuttajanaisten kiitollisuus.

- Tänään minua tuli halaamaan kaksi naista. Minähän teen tätä vaan työkseni, ei tarvitse kiittää, ajattelin. Tuntuu huikealta, miten paljon oma työ merkitsee heille.

Saralla on suunnitelmissa valmistua sosionomiksi ensi vuonna. Tulevaisuudessa hän suunnittelee jatkavansa opintoja ainakin maisteriksi saakka. Saraa kiinnostaa erityisesti sosiaalityö ja sosiaalipsykologia.

 

Tutustu tarkemmin sosionomiopintoihin Laureassa.