Siirry sisältöön

Rikosseuraamusalan opiskelija Susanna: ”Uskon, että jokaisella on mahdollisuus muuttaa suuntaa elämässä"

Susanna Nyberg haluaa rikosseuraamusalan tulevana asiantuntijana tukea rikollisesta elämästä irrottautumista.

Laurean rikosseuraamusalan sosionomikoulutusta kuvaillaan niin, että se ”sopii ihmiselle, joka sitoutuu ihmisarvon kunnioittamiseen ja uskoo yksilöiden mahdollisuuksiin muuttua ja kasvaa”. Tammikuussa rikosseuraamusalan opinnot aloittanut Susanna Nyberg allekirjoittaa tämän:

- Minä uskon, että jokaisella ihmisellä on mahdollisuus muuttaa elämänsä suuntaa, hän sanoo.

- Rikollisesta elämästä pois pyrkivää ihmistä tulee auttaa ja opastaa sekä toimia yhdessä tämän tavoitteen saavuttamiseksi. Toisenlainen elämä on aina olemassa – on se sitten päihteettömyys, työelämään pääseminen tai apu mielenterveyden asioihin.

Opinnoissa teoriaa ja käytäntöä hyvässä suhteessa

Susannan polku rikosseuraamusalan opintoihin Laureaan on mielenkiintoinen. Hän on aiemmin opiskellut audiovisuaalisen viestinnän perustutkinnon, mutta halusi tehdä täyskäännöksen ja vaihtaa alaa.

- Sosiologia ja kriminologia ovat aina kiinnostaneet minua eli esimerkiksi se, miten rikoksia voi ehkäistä, tai miten rikoksilla oireilevien ihmisten elämänlaatua voisi parantaa. Huomasin, että minun mielenkiinnon kohteeni osuvat tämän alan kanssa hyvin yksiin, Nyberg kuvailee.

- Nyt ensimmäisen kevään perusteella opiskelu tuntuu kivalta. Opinnoissamme yhdistyy sopivassa suhteessa rikosseuraamusalan teoria ja käytäntö.

Laurea tarjoaa ainoana korkeakouluna Suomessa rikosseuraamusalan korkeakoulututkinnon. Monilla opiskelijoilla onkin jo aiempi koulutus alalta tai aiempaa kokemusta esimerkiksi vankilassa työskentelystä.

- Tämä ei kuitenkaan ole mitenkään vaatimus, vaan meillä on myös monia, joilla ei aiempaa kokemusta ole, Susanna Nyberg kertoo.

- Opinnoissa käymmekin keskenään todella hyvää ja aktiivista dialogia, joten voimme oppia paljon toisiltamme. On arvokasta kuulla esimerkiksi vankilassa työskentelevien kokemuksia käytännön työstä.

Ensimmäinen harjoittelupaikka löytyi projektin kautta

Käytännönläheiseen opiskeluun Susanna on päässyt kiinni heti opintojen alussa. Ensimmäisessä työelämäprojektissa opiskelijat pääsivät tutustumaan itseään kiinnostavaan rikosseuraamusalan tai sosiaalialan toimipaikkaan:

- Harjoittelimme projektissa asiakkaiden kohtaamista ja ammatillista vuorovaikutusta sekä tarkkailimme työntekijöiden vuorovaikutustyylejä asiakkaiden kanssa, Susanna kertoo.

Projekti oli antoisa myös siinä mielessä, että Susanna pääsee samaan yksikköön tekemään ensimmäisen opintoihinsa kuuluvista kolmesta työharjoittelujaksosta.

- Tämä tuntui heti omanlaiselta paikalta; ilmapiiri oli rento, mutta samalla sellainen, missä voi, oppia paljon uutta, hän jatkaa.

Parasta opiskelussa Susanna Nybergin mielestä on itseluottamuksen vahvistuminen ja taitojen kehittyminen:

- Opiskelu on samaan aikaan todella haastavaa, mutta myös todella palkitsevaa. Onnistumisen hetket ovat sellainen asia, mikä minua innostaa – ja onneksi niitä onnistumisen kokemuksia on jo opinnoissa tullut, Susanna tiivistää.