Siirry sisältöön

Alumnitarina: ”Yrittäjältä vaaditaan hyvää asennetta”

Haastattelussa Laureasta tradenomiksi valmistunut sarjayrittäjä Matti Lamminsalo.

Uutinen 25.10.2018

- Kun tapaan aloittavia yrittäjiä, painotan heille aina päättäväisyyden ja määrätietoisuuden merkitystä. Startup-yrittäjyydessä ei ole kyse siitä, miten nopeasti kykenet juoksemaan, vaan miten nopeasti nouset kaatumisen jälkeen ylös, tiivistää yrittäjyyden ydinajatuksen sarjayrittäjä Matti Lamminsalo.

Jo kymmenen vuotta yrittäjänä toimineelta Lamminsalolta ei ole päättäväisyyttä puuttunut. Tällä hetkellä hän johtaa perustamaansa Ivalo-muotiverkkokauppaa ja samalla hän on mukana useissa startupeissa sijoittajana tai advisorina. Matkan varrella Lamminsalo on kokenut niin onnistumisia kuin vastoinkäymisiäkin.

- Olen aina ollut kiinnostunut yrittäjyydestä ja ensimmäisen yritykseni perustin vähän alle parikymppisenä, Lamminsalo kertoo.

- Sain idean Yössä.fi-palvelusta, joka kokoaisi yhteen parhaat bileet, tarjoukset ja muun. Yritys lähtikin kasvamaan mukavasti.

Stressinsietokykyä ja ongelmanratkaisua

Lamminsalo sai hankittua yritykselle miljoonarahoituksen, jonka turvin toimintaa lähdettiin laajentamaan kansainväliseksi. Laajentuminen Espanjaan johti kuitenkin ongelmiin ja lopulta koko projekti jouduttiin kuoppaamaan.

- Tosiasia on, että startup-yrittäjyys on riskialtista, mutta epäonnistumisia ei saa pelätä. Olen sitä mieltä, että epäonnistumiset ovat parhaita tapoja oppia, jos jälkeenpäin analysoi, mikä meni vikaan, Lamminsalo pohtii nyt.

Tärkeimpiä asioita, mitä Matti Lamminsalo on yrittäjäurallaan oppinut, on hyvä stressinsietokyky. Yrittäjälle tulee jatkuvasti eteen ongelmia, jotka on pakko saada järjestymään. Siksi hän painottaa myös nopeaa kykyä oppia. Sillä ei ole merkitystä, mitä juuri nyt osaat - tärkeintä on, että olet nopea oppimaan uutta.

Tavoitteet oltava korkealla

Kaikkea ei kuitenkaan tarvitse oppia itse tai kantapään kautta. Varsinkin uransa alkuvaiheessa Lamminsalo kysyi rohkeasti neuvoja kokeneemmilta yrittäjiltä:

- Soitin ihmisille ja kysyin, että voisinko tarjota heille lounaan. Sitä kautta olen tutustunut todellisiin huipputyyppeihin, kuten Peter Vesterbackaan tai Pekka Mattilaan, hän kertoo.

- Viime aikoina on ollut hienoa huomata, että nyt olen itse alkanut saada soittoja aloittavilta yrittäjiltä.

Nyt Matti Lamminsalo johtaa Ivalo-nimistä startuppia, joka toimii kauppa-alustana pienille, nouseville muotibrändeille. Tällä hetkellä Ivalon kautta myydään 300 sataa brändiä yli 10 eri maahan. Tarkoituksena on mullistaa muotikauppaa samalla tavalla kuin Airbnb on mullistanut hotellialaa.

- Haluamme olla kolmen vuoden sisällä maailman suurin toimija tällä niche-markkinalla. Näen tämän "kaikki tai ei mitään" -projektina, joten välivaihtoehtoja ei ole olemassa, Lamminsalo painottaa.

Tutustu tarkemmin liiketalouden opintoihin Laureassa.