Siirry sisältöön

Opiskelijat innovoivat keinoja elinluovutustietoisuuden lisäämiseksi

Innovaatioprojekti-opintojaksolla eri alojen opiskelijat tutustuivat elävän munuaisen luovutukseen ja siihen liittyviin viestinnän haasteisiin. Tavoitteena oli kehittää palvelukonsepteja, joilla edistetään elävän munuaisen luovutuksia Suomessa.

Kosti Piirainen, Jenni Arteli, Sanna Kuusela ja Pia Packalén-Kostilainen

Maaliskuun alussa Suomen kudoslaki muuttui niin, että elävän munuaisen luovuttaminen muillekin kuin vain lähisukulaisille mahdollistuu. Tietoa munuaisen luovuttamisesta ja ylipäätään elävän elinluovutuksen mahdollisuudesta ei kuitenkaan ole tarpeeksi saatavilla, mikä aiheuttaa monille epävarmuutta ja saattaa nousta esteeksi luovuttamiselle.
 
Innovaatioprojekti-opintojaksolla opiskelijat vastasivat tähän haasteeseen. Mukana oli viisi monialaista tiimiä – opiskelijoita oli muun muassa hoitotyön, fysioterapian, liiketalouden ja turvallisuusalan koulutuksista.

Asiantuntijoina projektissa toimivat HUSin erikoislääkärit Ilkka Helanterä ja Fernanda Ortiz sekä Munuais- ja maksaliiton viestintäpäällikkö Petri Inomaa. Opintojakson ohjaajina toimivat liiketalouden lehtorit Päivi Harmoinen ja Miia Seppänen sekä hoitotyön lehtori Anne Kokko, jotka valjastivat opiskelijat palvelumuotoilun menetelmien ja työkalujen pariin. 
 
Opiskelijoiden tehtävänä oli kehittää ratkaisuja, joiden avulla tietoa munuaisluovutuksesta saataisiin lisättyä niin potilaiden kuin läheistenkin keskuudessa. Konseptit esiteltiin 26.2. Meilahdessa.

Monialaisuuden kautta uusia näkökulmia

Ratkaisuiksi tiimit olivat kehittäneet muun muassa Sopisitko luovuttajaksi –testin, vertaistarinoita kokoavan nettisivun sekä virtuaalisairaalan kahvihuoneen. Yksi tiimeistä oli kehittänyt tapahtumakonseptin, jossa kohderyhmänä ovat kaikki potentiaaliset elinluovuttajat esimerkiksi hyvinvointi- ja terveysmessuilla.   
 
”Tiimi nelonen” oli kehittänyt yksinkertaisuudessaan toimivan ja helposti toteutettavan ratkaisun: munuaisen vajaatoimintaa sairastavien hoitokutsun liitteenä toimitetaan automaattisesti tietolehtinen, jossa kerrotaan lyhyesti ja kansantajuisesti munuaissairauden hoidosta sekä elävän munuaisen luovutuksesta.

- Teemahaastattelujen pohjalta selvisi, että munuaisen luovutuksen ottaminen puheeksi on hankalaa. Esite toimii hyvänä keskustelunavauksena, tiimiläiset kertovat esityksessään. 

Tiimin projektipäällikkönä toiminut liiketalouden opiskelija ja sairaanhoitajana työskentelevä Pia Packalén-Kostilainen kertoo, että he halusivat luoda jotain pysyvää. 

- Suunnittelua ohjasi alussa hankittu asiakasymmärrys. Haastattelimme munuaisen vajaatoimintaa sairastavia ja heidän omaisiaan. Vastasimme ratkaisullamme haastateltavien todelliseen tarpeeseen eli helpotamme tiedonsaantia jo hoitopolun varhaisessa vaiheessa, Pia taustoittaa.

Hänen lisäkseen tiimiin kuuluivat liiketalouden opiskelija Sanna Kuusela, sairaanhoitajaopiskelija Jenni Arteli sekä turvallisuuden ja riskienhallinnan opiskelija Kosti Piirainen. Miten näin monialainen joukko toimi yhdessä?

- Jokainen meistä on hieman erilaisessa elämäntilanteessa ja opiskelee eri juttuja, mutta saimme yhteistyön hyvin toimimaan, Jenni kiittelee. 
- Monialaisuuden ehdoton hyöty on se, että ei tarvitse itse osata kaikkea. Jos yksi ei tajua, niin joku toinen kyllä tajuaa. Ihan huippujuttu!

Opiskelijat kertovat oppineensa jakson aikana paljon sekä palvelumuotoilusta että munuaissairauksista ja elinsiirroista.

- Edellisellä palvelumuotoilun opintojaksolla ajattelin, että tämä on minun juttuni. Nyt halusin päästä syventämään aihetta, ja onnistuin siinä, toista vuotta opiskeleva Pia kertoo.

- En ollut kuullut palvelumuotoilusta ennen tätä opintojaksoa. Orientaatiotehtävää tehdessä tuntui, että olen ihan hukassa, mutta jotenkin palaset sitten vain loksahtelivat paikoilleen, Jenni jatkaa. 

Realistisia ratkaisuja

Projektissa asiantuntijaroolissa toimineet Ilkka Helanterä, Fernanda Ortiz sekä Petri Inomaa olivat positiivisesti yllättyneitä projektin lopputuloksista. 

- Ryhmissä oli eri alojen monipuolista osaamista ja osa opiskelijoista todella kaukana tästä aiheesta, mutta lopputulos oli silti mahtava. Koska me itse ajattelemme aina niin kuin terveydenhuollon ammattilaiset, on hyvä, että joku tarkastelee asiaa eri näkökulmasta ja luo uudenlaisia ratkaisuja, Ortiz kertoo tyytyväisenä. 


- Toivon, että opiskelijoille jää tästä mieleen se, että he eivät saaneet vain opintopisteitä, vaan tekivät myös jotain, mikä oikeasti auttaa ihmisiä. 
 

- Opiskelijat olivat omaksuneet vaikean aiheen hyvin, vaikka monella ei ollut minkäänlaista hoitoalan taustaa. Ideat olivat käyttökelpoisia ja pyrimme ottamaan ne oikeasti käyttöön, Inomaa kiittelee. 

- Oli kiva nähdä miten taitavia opiskelijat ovat. Ideat olivat kaikki realistisia ja toteutettavissa, muodostaen hyvän kokonaisuuden, Helanterä summaa.

Asiantuntijat saavat puolestaan kehuja opiskelijoilta:

- Olen ollut viidessä asiakasprojektissa mukana ja tämä yhteistyö oli kyllä ihan ennätys – sähköposteihin vastattiin aina saman tien, Sanna kertoo.


Lisätietoja aiheesta Munuais- ja maksaliiton sivuilta.

Lisätietoja: