Siirry sisältöön

Opiskelijat keräsivät käyttäjäkokemusta Kalasatamassa: rentoutusta virtuaalitodellisuudesta

Laurean opiskelijat tekivät yhteistyötä startup-yritys MelloVR:n kanssa Kalasataman terveys- ja hyvinvointikeskuksessa.

Opiskelija Miro Ahti kokeilee virtuaalilaseja Kalasataman hyvinvointi- ja terveyskeskuksessa.

Uutinen 27.11.2018

Tutkimusten mukaan 95 prosenttia ihmisistä pelkää hammaslääkärikäyntiä. Tämän syksyn aikana Kalasataman terveys- ja hyvinvointikeskuksessa Helsingissä onkin tutkittu, voisiko virtuaalilasien avulla toteutettu lyhyt rentoutumishetki ennen jännittävää terveydenhuollon toimenpidettä vähentää asiakkaan pelkoja ja lieventää stressiä.

Suomalainen startup-yritys MelloVR kehittää virtuaalitodellisuuteen perustuvia ratkaisuja erityisesti terveydenhuollon tueksi. Virtuaalilasien käyttöä on tutkittu Kalasatamassa osana Kalasatama Wellbeing –kokeiluohjelmaa. Kokeilun yhteydessä on tehty myös tutkimusta, jossa ovat mukana Turun yliopisto, St. Andrewsin yliopisto Isosta-Britanniasta.

Innostunut vastaanotto asikkailta

Joukko Laurean opiskelijoita on syksyn aikana esitellyt virtuaalilasien käyttöä terveys- ja hyvinvointikeskuksen aulassa kaikille uudesta teknologiasta kiinnostuneille sekä keräämässä käyttäjäkokemusta virtuaalilasien toiminnasta. Käyttäjäpalautteessa on kysytty, miten rentoutuneeksi ihmiset kokevat olonsa virtuaalimatkan jälkeen ja käyttäisivätkö he tämän tyyppistä palvelua ennen jotakin jännittävää terveydenhuollon toimienpidettä.

-    Ihmiset ovat olleet pääsääntöisesti hyvin innostuneita ja kiinnostuneita virtuaalilaseista ja tällainen rentoutumishetki on koettu hyödylliseksi, kuvailevat Laurean opiskelijat Ali Raho ja Miro Ahti, jotka esittelivät eräänä lokakuun päivänä virtuaalilaseja Kalasataman terveys- ja hyvinvointikeskuksessa.

VR-lasien avulla on ollut mahdollista tehdä virtuaalinen matka esimerkiksi sademetsään, avaruuslennolle tai sukellusretkelle korallien keskelle. Videoiden kesto on reilusta minuutista noin viiteen minuuttiin ja lasien avulla maiseman voi kokea niin äänten kuin 360-asteen kuvan avulla.

-    Oma kokemukseni on, että videon katselu rauhoittaa ja lieventää jännitystä, Raho kertoo.

Uusi teknologia tulossa vauhdilla terveydenhoitoon

Opiskelijat ovat olleet mukana myös Turun yliopiston toteuttamassa tutkimuksessa, jossa on selvitetty hammaslääkäripotilaiden kokemaa stressintunnetta ennen ja jälkeen virtuaalista rentoutumishetkeä. Kalasatamasta saadut tutkimustulokset osoittavat VR-teknologian mahdollisuuksia:

-    Tähän mennessä tutkittujenhammaslääkäriasiakkaiden kokema stressintunne on noin neljänneksen pienempi virtuaalimatkan jälkeen kuin ennen sitä, sanoo MelloVR:n perustaja ja toimitusjohtaja Sointu Karjalainen.
-    Uskommekin vahvasti, että VR-teknologia tarjoaa paljon mahdollisuuksia. Parhaassa tapauksessa voimme vähentää lääkkeiden käyttöä, pienentää kustannuksia ja helpottaa myös hoitohenkilökunnan työtä.

Kalasatama Wellbeing –kokeiluohjelmassa on kuluneen vuoden aikana testattu kehitetty erilaisia digitaalisia hyvinvointipalveluja.

-    Tällaiset kokeilut ovat pienelle startupille erittäin arvokkaita. Samoin haluan kiittää projektiin osallistuneita aktiivisia ja ammattitaitoisia opiskelijoita, sillä ilman heitä tämä ei ole olisi ollut mahdollista, MelloVR:n Sointu Karjalainen kiittää.

Myös sairaanhoitajaksi Laureassa opiskeleva Ali Raho ja terveydenhoitajaopiskelija Miro Ahti ovat olleet iloisia päästyään mukaan tekemään projektia Kalasatamassa.

-    Olen yleisestikin kiinnostunut uudesta terveysteknologiasta ja siitä, millaista lisäarvoa sen avulla voidaan terveydenhoitoon tuoda. On aina myös hienoa olla mukana tutkimuksen teossa ja auttaa tuomaan uutta tietoa, mitä voidaan hyödyntää laajemminkin, Miro Ahti tiivistää.

Kalasataman kokeilut ovat osa Co-Designing Wellbeing -hanketta, jossa hyvinvointia ja terveyttä edistäviä hyvinvointipalveluita kokeillaan yhdessä Kalasataman terveys- ja hyvinvointikeskuksen sekä yrityskumppaneiden kanssa. Vuoden mittaista hanketta vetää Forum Virium Helsinki ja projektin kehittämis- ja tutkimuskumppanina on toiminut Laurea.

Lisätietoja:

Opiskelijaprojektit

Haluatko kehittää yrityksesi toimintaa opiskelijoiden kanssa?

Opiskelijamme toteuttavat yhteistyössä yritysten kanssa erilaisia opinnäytetöitä ja projekteja. Tutustu tarkemmin ja kehitä yrityksesi toimintaa yhdessä tulevaisuuden osaajien kanssa.

Lue lisää