Siirry sisältöön

Finanssiakatemian innovaattori on avannut nuorille lukuisia ovia finanssialalle

Laurean ja Finanssiakatemian yhteistyö on tarjonnut opiskelijoille väyliä työllistyä finanssialalle.

Aleksi Niemi, Lauri Mäkinen, Tarja Kallonen, Tuukka Hiltunen, Tuomas Pursiainen

Finanssialan osaamisen ennakoinnin ja kehittämisen teräsnainen ja kansainvälinen vaikuttaja Tarja Kallonen on innostanut ja kannustanut Laurean liiketalouden opiskelijoita finanssialan muuttuviin työtehtäviin usean vuoden ajan. Samalla myös opettajien osaaminen tulevaisuuden finanssialasta on harpannut roimasti eteenpäin.

Laurea on ollut alusta asti mukana Tarja Kallosen ideoimassa finanssialan yhteistyöverkostossa eli Finanssiakatemiassa. Finanssiakatemian tavoitteena on yhdistää työelämää ja oppilaitoksia, ja siten tuoda opetukseen alan terveiset muuttuvista osaamistarpeista. Finanssiakatemiassa on mukana jo noin 20 oppilaitosta.

Opiskelijat uudistivat oppiaineistoa

Laurean ja Finanssiakatemian yhteistyö käynnistyi ensimmäisestä yhteistyökokouksesta vuonna 2017. Ensimmäinen suuri uudistustyö oli Finanssialan perusteet -oppiaineisto. Aikoinaan alan yhteisesti kehittämä oppiaineisto oli selkeästi vanhentunut ja tarvitsi kiivaasti uudistamista:

- Uudistustyö sujui upeasti neljän loistavan nuoren miehen itsenäisen työn ansiosta, Tarja Kallonen muistelee.

Tämän uudistyön projektipäällikkönä toimi liiketalouden opiskelija Tuukka Hiltunen.

- Projekti oli todella haastava ja mielenkiintoinen käytännön työ, joka auttoi pääsemään töihin finanssialalle. Tarja kannusti meitä osallistumaan erilaisiin kokouksiin, työpajoihin ja kilpailuihin, joihin osallistui myös alan keskeisimpiä toimijoita ja piti huolen, että pääsimme kertomaan ajatuksemme kehitettävistä asioista. Halu oppia lisää sai minut jatkamaan opintoja Jyväskylän yliopistoon, tietojärjestelmätieteestä kiinnostunut Hiltunen hehkuttaa.

Yhteistyö jatkunut usean projektin myötä

Finanssialalle toteutetuissa lukuisissa yhteistyöprojekteissa on lehtori Annemari Kuhmosen ohjauksessa tuotettu sisältöjä Instagramiin, koostettu yhteenveto tuoreimmista alan tutkimuksista, selvitetty digitalisaation vaikutuksia, rakennettu oman talouden hallintaan tarkoitettu talousajokortin prototyyppi sekä selvitetty kyselytutkimuksilla, mitä nuoret, alan oppilaitokset sekä pankit ja vakuutusyhtiöt haluavat tietää finanssialasta. Liikkeelle on joka kerta lähdetty yhteistyökumppanin tarpeista.

Tarja Kallosen mielestä Laurean kanssa toteutetut yhteistyöprojektit ovat olleet merkittävä apu ja luoneet aina jotain uutta:

- Työelämän ja oppilaitosten kautta tapahtuva nuorten kohtaaminen on ihan parasta. Nuoret tuovat tuoreen näkemyksen ja osaavat ennakkoluulottomasti yhdistää erilaisia asioita, Kallonen kehuu.

Opiskelijat arvostavat yhteistyön tuomia mahdollisuuksia

Opiskelijat puolestaan kehuvat yhteistyötä Kallosen kanssa vuolaasti vielä valmistuttuaankin:

- Tarjan projektit olivat Laureassa opiskelun kohokohta. Nykyisessä työssäni palveluneuvojana LähiTapiolassa olen huomannut projekteissa esille nousseiden osaamistarpeiden tärkeyden, Lauri Mäkinen kertoo.

Mäkinen jatkaa osaamisensa kehittämistä ensi syksynä kauppatieteiden maisteriohjelmassa Vaasan yliopistossa.

- Yhteistyöprojekti on omalta kohdaltani edesauttanut finanssialalle työllistymistä. Nyt kun opiskelijaelämä on vaihtunut työelämään, toivon, että oppilaitosyhteistyötä finanssialalla jatketaan, jotta alalle saadaan koulutettua lisää tulevaisuuden ammattilaisia, Mäkisen tavoin LähiTapiolassa palveluneuvojana työskentelevä Tuomas Pursiainen pohtii.

- Finanssialan projektit olivat merkittävimmät kokonaisuudet koko opinnoissani. Tarja todella luotti meihin opiskelijoihin ja meidän osaamiseemme. Lisäksi kaikki julkiset kiitokset ja mahdollisuudet osallistua erilaisiin tilaisuuksiin, kuten gaaloihin, olivat todella hienoja kokemuksia, kertoo puolestaan Würth Oy:ssä teknisenä myyjänä työskentelevä Aleksi Niemi.

Tarja Kallonen jäi eläkkeelle Finanssialan johtavan asiantuntijan tehtävästä alkuvuodesta 2020, mutta jatkaa aktiivista vaikuttamista erilaisissa projekteissa, kuten neuvonantajana Aalto-yliopiston Aalto EE:ssä, joka tarjoaa liikkeenjohdon valmennus- ja kehittämispalveluja globaalisti. Tiivis yhteistyö jatkuu myös Laurean kanssa esimerkiksi neuvonantajana kansainvälisessä kestävän talousosaamisen TKI-hankkeessa ja suunnitteilla olevana mentorointiyhteistyönä.

Tutustu tarkemmin liiketalouden koulutukseen Laureassa.

Lisätietoja: