Siirry sisältöön

YAMK-opinnäytetyö: Etäjohtamiskonseptin luominen pankkialalle

Saana Salonen tutki opinnäytetyössään onnistuneen etäjohtamisen käytäntöjä.

COVID-19 pandemian vuoksi etätyöhön siirtyminen tapahtui monissa paikoissa yllättäen ja pakotti perinteisemmätkin yritykset pohtimaan työskentelytapojaan. Ammattikorkeakoulu Laureassa opiskeleva Saana Salonen (Tulevaisuuden innovatiiviset digitaaliset palvelut -koulutusohjelma) tarkasteli syksyllä 2021 valmistuneessa opinnäytetyössään etätyö- ja etäjohtamiskäytäntöjä pankkialalla. Opinnäytetyön tuloksena kehitettiin etäjohtamiskonsepti opinnäytetyön toimeksiantajalle Danske Bankille. Kehittämistyön tarkoituksena oli tarkastella etäjohtamista pankkialalla ja tavoitteena oli tuottaa kehitysideoita toimeksiantajalle sekä edistää yrityksen kilpailukykyä ja houkuttelevuutta työnantajana.

Opinnäytetyön yhteydessä kehitettiin etäjohtamiskonsepti, jossa kuvattiin keskeisimmät etätyö- ja etäjohtamiskäytännöt, taidot, resurssit, sekä etäjohtajan ja etätiimin kehittämisalueet. Kehittämistyön tuloksissa korostui kommunikaatio, yhteisten pelisääntöjen luominen, yhteisöllisyys, luottamuksen rakentaminen ja esihenkilön saavutettavuus. Valmentava johtamistyyli, vahvat sosiaaliset taidot sekä itsensä johtamisen taidot olivat myös avainasemassa.

Opinnäytetyön tietoperustassa tarkasteltiin johtamisen kehitystä, digitalisaation roolia työelämässä sekä etätyötä ja etäjohtamista. Johtajan rooli on muuttunut vuosien varrella: perinteiset johtamisen käsitteet ovat korostaneet kontrollointia ja käskemistä, mutta viimeaikaisempia trendejä ovat jaettu johtajuus ja itseohjautuvuus. Digitalisaatio on lisäksi mahdollistanut etätyön, sillä teknologiset ratkaisut ovat avainroolissa etätyön kehittämisessä. Opinnäytetyön tietoperustan perusteella todettiin, että etätyössä ja etäjohtamisessa tärkeimpiä näkökulmia ovat muun muassa kommunikaatio, luottamus, saavutettavuus ja yhteisöllisyyden ylläpitäminen.

Tutkimuksellisena lähestymistapana hyödynnettiin tapaustutkimusta, sillä tavoitteena oli kehittämisideoiden tuottaminen toimeksiantajalle. Opinnäytetyön tiedonkeruu suoritettiin pääosin teemahaastatteluita ja kyselyä hyödyntämällä, ja aineisto analysoitiin sisällönanalyysin menetelmin teemoittelemalla.

Etätyö on erityisen ajankohtainen aihe ja yrityksille tärkeä huomioida. Etäjohtamiskonsepti on konkreettinen ja käytännönläheinen malli, mitä toimeksiantaja voi hyödyntää etäjohtamiskäytäntöjä suunniteltaessa tulevaisuudessa.

Creating a Remote Leadership Concept in the Banking Industry -YAMK opinnäytetyö Theseus-palvelussa.

Lisätietoja:

Saana Salonen
Tulevaisuuden innovatiiviset digitaaliset palvelut -koulutusohjelma, Laurea-ammattikorkeakoulu
puh. 040 515 5317