YAMK-opinnäyte: Kehityskeskustelut työhyvinvoinnin tukena
Hanna Fröbergin ja Mona Harkin opinnäytetyö tehtiin yhteistyössä Hoivatie Oy:n kanssa.
Kehittämistyö organisaation kanssa sujui hyvässä yhteistyössä. Opinnäytetyössä tutkittiin kehityskeskustelujen merkitys-tä työhyvinvointiin ja haettiin vastausta siihen, millainen kehityskeskustelu tukee työntekijöiden työhyvinvointia ja mil-lainen on toimiva kehityskeskustelu. Opinnäytetyön lopputuotoksena syntyi organisaation esihenkilöille käsikirja kehi-tyskeskustelujen tueksi.
Onnistunut kehityskeskustelu
Opinnäytetyö oli tutkimuksellinen kehittämistyö, missä hyödynnettiin yhteiskehittämisen menetelmiä. Aineisto kerättiin kyselytutkimuksen sekä yhteiskehittämispajan muodossa. Opinnäytetyön kyselytutkimuksen perusteella sekä työnteki-jät että esihenkilöt pitivät kehityskeskusteluja merkityksellisinä työhyvinvoinnin kannalta. Kehityskeskusteluissa tärke-äksi koettiin luottamuksellisuutta sekä hyvää ja avointa dialogia. Kyselytutkimuksen vastausten perusteella onnistu-neessa kehityskeskustelussa käsitellään työntekijän motivaatiota ja työhyvinvointia sekä tavoitteista ja tulevaisuudesta keskustelemista. Kehityskeskusteluja on myös tärkeätä pitää säännöllisesti vähintään kerran vuodessa. Tärkeänä tee-mana nousi myös arjessa käyty vuorovaikutus.
Käsikirja
Opinnäytetyössä kehitettiin käsikirja esihenkilöille kehityskeskustelujen tueksi. Esihenkilöitä koulutetaan kehityskeskus-telujen pitämiseen yleisesti kovin vähän ja osa esihenkilöistä ryhtyy pitämään kehityskeskusteluja ilman perehdytystä. Opinnäytetyössä luodun käsikirjan tarkoituksena on yhtenäistää organisaation kehityskeskusteluja ja tehdä niistä tasa-laatuisempia. Kun kaikki esihenkilöt perehtyvät käsikirjaan, niin kaikilla on perustietoa työhyvinvoinnista, kehityskes-kusteluista sekä miten kehityskeskustelut voivat tukea työntekijöiden työhyvinvointia. Käsikirja ei ole valmis kehitys-keskustelu vaan se antaa hyvän pohjan ja ymmärryksen kehityskeskustelujen tärkeydestä ja sen merkityksestä työhy-vinvointiin.
Yhteiskehittämispajaan osallistuneet esihenkilöt kokivat käsikirjan hyväksi työkaluksi itselleen sekä uusille esihenkilöil-le perehdytysmateriaalina. Opinnäytetyössä nousi myös esiin, että esihenkilöt kokevat kehityskeskustelut erittäin tär-keänä työvälineenä työhyvinvoinnin ennakoinnissa ja työntekijöiden yksilöllisessä kohtaamisessa. Esihenkilöt kokevat pääsääntöisesti kehityskeskustelut tärkeäksi ja ne koetaan työntekijöiden työhyvinvointia tukevaksi.
Tutkimustuloksien perusteella sekä työntekijät että esihenkilöt kokevat kehityskeskustelujen kehittämisen tärkeäksi.
Opinnäytetyön tulokset ovat hyvin verrattavissa aiempiin tutkimuksiin aiheesta. Opinnäytetyön tietoperustassa perehdy-tään työhyvinvointiin, positiiviseen johtamiseen sekä kehityskeskusteluihin. Esihenkilöiden käsikirjassa on käytetty tie-toperustana samoja teemoja.