Siirry sisältöön

YAMK-opinnäyte: Itseohjautuvuuden mahdollistaminen ja vahvistaminen julkishallinnollisessa organisaatiossa

Marika Nyqvistin ja Miia Siitosen opinnäytetyössä on selvitetty sosiaali- ja terveysalan kahden julkishallinnollisen organisaation itseohjautuvuuden nykytilaa ja johtamisen vaikutuksia itseohjautuvuuteen.

Työelämän muutos on väistämätöntä ja sen seuraukset koskettavat myös sosiaali- ja terveysalan organisaatioita. Halutessaan vaikuttaa organisaatioiden pito- ja vetovoimaan, on välttämätöntä päivittää johtamismalleja vastaamaan nykymaailman tarpeita. Hierarkiaa ja byrokratiaa tulee purkaa, jotta johtamisjärjestelmää voidaan yksinkertaistaa ja mahdollistaa samalla itseohjautuvuuden vahvistuminen. 

Laurean sosiaali- ja terveysalan johtaminen -YAMK-koulutuksen opiskelijat Marika Nyqvist ja Miia Siitonen työskentelevät molemmat julkishallinnollisissa organisaatioissa ja ovat kesällä 2023 valmistuneessa opinnäytetyössään selvittäneet kyselyn avulla samankaltaisten organisaatioiden edustajien näkemyksiä itseohjautuvuuden toteutumisesta, sitä estävistä ja mahdollistavista tekijöistä sekä kuinka johtamisella voidaan vahvistaa itseohjautuvuutta. Yhteiskehittävä työpajaprosessi kohdennettiin vastaamaan itseohjautuvuutta mahdollistavien tekijöiden ja toimintatapojen kehittämiseen. Opinnäytetyön tavoitteena oli luoda itseohjautuvuuden vahvistamisesta kiinnostuneille julkishallinnollisille organisaatioille kehittämisvälineiksi kyselypohja ja yhteiskehittävän työpajatyöskentelyn malli.

Tulokset viestivät itseohjautuvuuden vahvistamisen tarpeesta

Opinnäytetyön tulokset viestivät näiden julkishallinnollisten organisaatioiden henkilöstön tarpeesta autonomiaan, oman työn sisällöstä päättämiseen ja mahdollisuuteen vaikuttaa organisaatiotasoiseen päätöksentekoon sekä kehittämiseen. Itseohjautuvuutta merkittävimmin estävät tekijät ovat tulosten perusteella jäykkä ja hierarkkinen toimintakulttuuri sekä päätöksenteon rajoittuneisuus. Tulosten mukaan avointa vuorovaikutusta ja koko henkilöstön aitoa päätöksentekoon osallistamista lisäämällä voitaisiin itseohjautuvuutta vahvistaa organisaatioissa.

Tulosten perusteella voidaan todeta, että itseohjautuvuus näissä julkishallinnollisissa organisaatioissa on toteutettavissa, mutta se vaatii rakenteellisia muutoksia, uudenlaisten toimintamallien luomista, kouluttamista ja henkilöstön osallistamista koko muutosprosessiin. Pysyvän muutoksen saavuttamiseksi tulee mahdollistaa koko organisaation oppiminen yhdessä. Johtamisella on useita keinoja vaikuttaa yksilön ja yhteisön itseohjautuvuuteen. Vallan ja vastuun jakaminen sekä mahdollisuus autonomiaan ovat merkittäviä esihenkilön keinoja tukea itseohjautuvuutta, joka perustuu luottamukseen ja yhteiseen visioon tavoitteineen. Jatkuva avoin vuorovaikutus tukee työntekijöiden kokemusta työn merkityksellisyydestä, omista vaikuttamismahdollisuuksista ja sitä kautta vahvistavat sitoutumista työnantajaan. Yhtä tärkeää on myös organisaation johdon kouluttaminen itseohjautuvuuteen ja sen hyödyntämiseen, varmistaakseen jaetun käsityksen kautta tasalaatuisen toimintakulttuurin.

Kehittämisvälineet mahdollistamassa itseohjautuvuutta

Tutkimuksellisessa kehittämistyössä hyödynnettiin määrällisen ja laadullisen tutkimuksen sekä voimavaraistavan yhteiskehittämisen menetelmiä. Tehty kysely tuloksineen toimi tausta-aineistona yhteiskehittävälle työpajatyöskentelylle, jossa samalla pilotoitiin opinnäytetyössä muodostetut itseohjautuvuuden mahdollistamiseen suunnatut kehittämisvälineet. Kehittämisvälineet muodostuvat kyselylomakkeesta sekä yhteiskehittävän työpajatyöskentelyn mallista. 

Kehittämisvälineet mahdollistavat parhaimmillaan tulevaisuudessa jatkokehitystyön kautta myös useiden julkishallinnollisten organisaatioiden keskinäisen keskustelun ja osaamisen jakamisen toimintakulttuurin muutoksista. Kehittämisvälineitä voidaan hyödyntää sosiaali- ja terveysalan organisaatioissa, joissa halutaan vahvistaa henkilöstön itseohjautuvuutta ja sitä kautta pyrkiä lisäämään esimerkiksi veto- ja pitovoimaa. 

Itseohjautuvuuden mahdollistaminen ja vahvistaminen julkishallinnollisessa organisaatiossa -opinnäytetyö Theseus-palvelussa.

Lisätietoja:

Marika Nyqvist ja Miia Siitonen
sairaanhoitaja YAMK, sosionomi YAMK
Sosiaali- ja terveysalan johtaminen -YAMK-koulutus, Laurea-ammattikorkeakoulu

puh. 044 582 2284, marika.nyqvist@student.laurea.fi
puh. 040 723 9554, miia.siitonen@student.laurea.fi