Siirry sisältöön

Täydennyskoulutus tuo uusia ideoita pedagogiseen dokumentointiin

Laurean toteuttama täydennyskoulutus kokosi yhteen varhaiskasvatuksen ammattilaisia eripuolilta Suomea.

Lasten varhaiskasvatusta Suomessa ohjaava varhaiskasvatussuunnitelma uudistui vuonna 2016. Uudistuneen varhaiskasvatussuunnitelman eli VASUn myötä varhaiskasvatukseen on tullut uutena asiana velvoitus pedagogiseen dokumentointiin.

Laureassa alkoi syksyllä 2019 ensimmäinen pedagogisen dokumentoinnin tietoja ja taitoja vahvistava täydennyskoulutus. Opetushallituksen rahoittama koulutus on tarkoitettu varhaiskasvatuksen ammattilaisille ja 10 opintopisteen laajuinen koulutus kestää yhdeksän kuukautta. Toinen vastaava koulutus käynnistyy maaliskuussa 2020 Hyvinkäällä.

Pedagoginen dokumentointi tekee oppimista näkyväksi

Pähkinänkuoressa pedagoginen dokumentointi tarkoittaa varhaiskasvatuksen toiminnan arviointia, suunnittelemista ja kehittämistä dokumentaation kautta.

-    Varsinkin pienten lasten kanssa tapahtuu paljon asioita, joista ei jää mitään erityisiä jälkiä oppimisesta tai hoksaamisesta, mitä lasten mielessä on tapahtunut. Nyt pedagogisen dokumentoinnin avulla yritetään tehdä näkyväksi tätä oppimista, jotta siihen voidaan jälkeenpäin palata ja keskustella siitä, tiivistää kouluttajana syksyllä alkaneessa koulutuksessa toiminut kasvatustieteen tohtori, lastentarhanopettaja Kati Rintakorpi.

Jo parin vuoden ajan aiheeseen liittyviä koulutuksia toteuttanut Rintakorpi pitää pedagogista dokumentointia enemmän filosofisena lähestymistapana kuin pelkkänä menetelmänä. Taustalla on ajatus siitä, että pedagogisen dokumentoinnin avulla lapset, vanhemmat ja varhaiskasvatuksen henkilöstö pääsevät vuoropuheluun keskenään.

-    Tätä kautta se linkittyy tiiviisti toiseen merkittävään teemaan eli lasten osallisuuteen, hän kuvailee.
-    Opettajat eivät yksin päätä, mitä tehdään, vaan varhaiskasvatusta rakennetaan yhdessä.

Osallistujia koulutukseen koko Suomesta

Lokakuussa 2019 alkanut ensimmäinen koulutus herätti runsaasti kiinnostusta ja 30 opiskelijan ryhmä täyttyi nopeasti. Koulutuksen opetuspäiviin on voinut osallistua sekä Laurean Tikkurilan kampuksella että etänä verkko-opetusalustan kautta. Osallistujia on ympäri Suomen ja kaukaisimmat etäyhteyden kautta mukana olleet ovat Haukiputaalta Pohjois-Pohjanmaalta.

Paikanpäällä kampuksella ja etänä verkon välityksellä tapahtuvan oppimisen lisäksi koulutuksessa on keskeisenä oppimisympäristönä olleet jokaisen osallistujan omat työyhteisöt.

-    Osallistujia tuetaan oppimistehtävien kautta kokeilemaan pedagogisen dokumentoinnin menetelmiä sekä vakiinnuttamaan toimintaa omassa työyhteisössään, kertovat kouluttajina toimineet Anne Eskelinen ja Johanna Holmikari Laureasta.

”Käytännön vinkkejä omaan työhön”

Syksyn aikana koulutuksen osallistujat ovat nostaneet erityisen arvokkaana asiana esiin keskustelut, joita koulutuksen aikana on voinut käydä kollegojen kanssa. Marraskuun lopulla koulutuksen lähipäivään Tikkurilassa osallistuneet varhaiskasvatuksen opettajat Kati Lehvonen Helsingistä, Jenni Niemi-Ranne Merikarvialta ja Kirsi Pietikäinen Järvenpäästä ovat samaa mieltä:

-    Juuri keskusteluista kollegoiden kanssa on saanut paljon uusia ideoita ja käytännön vinkkejä, joita on voinut viedä käytäntöön omassa työssä, he kertovat.

Järvenpäässä päiväkodissa työskentelevä Kirsi Pietikäinen kertoo, että koulutuksen myötä hänen omassa ryhmässä on voitu ottaa käyttöön uusia keinoja pedagogisen dokumentoinnin toteuttamiseen. Yksi näistä on ns. elävä seinä, jossa päiväkodin seinälle tuodaan näkyväksi arjen tapahtumia.

-    Seinälle yhdessä lasten kanssa kuvataan, mitä päivittäin on tehty, jonka jälkeen tiimeissä arvioidaan tehtyä työtä varhaiskasvatussuunnitelman kanssa, Pietikäinen kertoo.

-    Myös vanhemmille on saatu näiden pedagogisen dokumentoinnin menetelmien avulla avattua, mitä päivän aikana tapahtuu. Se on erittäin tärkeää, jatkaa Jenni Niemi-Ranne.

Lue lisää Pedagoginen dokumentointi varhaiskasvatuksessa -täydennyskoulutuksesta.

Lisätietoja: