Siirry sisältöön

Kelan tietosuojasivustosta käyttäjälähtöisempi oikeusmuotoilun keinoin

YAMK-opiskelijat työstivät Kelan tietosuojasivustosta käyttäjälähtöisempää Oikeusmuotoilu käytännössä -opintojaksolla.

Kuvituskuva.

Laurean avainkumppani Kela oli syksyllä mukana Laurean Oikeusmuotoilu käytännössä -opintojaksolla toimeksiantajana. Oikeudellisen erityisosaamisen ja oikeusmuotoilun YAMK-opiskelijat kehittivät opintojakson aikana Kelan verkkosivujen tietosuojasisältöjä käyttäjälähtöisemmiksi.   

- Kela.fi-sivustolla kerrotaan, miten henkilötietoja käsitellään Kelassa, ja halusimme saada tästä osiosta käyttäjälähtöisemmän, kela.fi:n päätoimittaja Mari Kervinen kertoo. 
- Tietosuojaan liittyvää sisältöä haluttiin siis muokata organisaatiolähtöisestä asiakaslähtöiseksi, Kelan tietosuoja-asiantuntija Miia Suikkari lisää. 

Kelan toimeksiannon taustalla on EU:n tietosuoja-asetus GDPR.  

- Jo tietosuoja-asetuksen mukaan tietosuoja-asiat pitäisi pystyä esittämään selkeästi ja ymmärrettävästi, Kelan tietosuojajuristi Tuuli Hyytiä kertoo. 

Oikeusmuotoilulla käyttäjälähtöisempää palvelua 

Oikeusmuotoilu on melko tuore lähestymistapa, mutta sen juuret ovat palvelumuotoilussa.  

- Siinä muotoillaan palvelua käyttäjälähtöisesti ja tehdään siitä helppokäyttöisempää, saavutettavampaa ja ylipäänsä sellaista, että oikeudellisen palvelun käyttäminen on asiakkaalle mielekkäämpää ja helpompaa, Oikeusmuotoilu käytännössä -opintojakson opettaja Tarja Chydenius kertoo.  
- Toimeksiantojen myötä opiskelijat saavat laajemman näkemyksen siitä, millaisissa haasteissa ja hankkeissa oikeusmuotoilua voi soveltaa ja sen kautta saada ratkaisuja.

Opiskelijat Melissa Hallikainen, Anu Ranta, Antti Seppä ja Veli-Matti Viitanen tarttuivat alkusyksystä Kelan toimeksiantoon ennakkoluulottomasti.  

- Toimeksiannon alkuvaiheessa saimme hyvin laajat raamit työlle, opiskelijat kertovat. 
- Kelasta toivottiin, että työstäisimme tietosuojan ja henkilötietojen käsittelyn kokonaisuuden helpommin ymmärrettävään ja viestittävään muotoon, Antti Seppä tiivistää. 

Opintojaksolla keskityttiin aluksi paljon tausta-asioihin – teoriaan, käsitteisiin, prosesseihin. Toimeksiantoon opiskelijat pääsivät varsinaisesti vasta myöhemmin käsiksi, sillä taustatyö vaati paljon työtä ja aikaa. 

- Kelassa on oltu tosi joustavia – työmäärä oli alkuun suuri, mutta toimeksiantoa on muokattu projektin edetessä, Melissa Hallikainen kertoo. 
- Gradun tekemisestä muistan, että toimeksiannot ovat aina haaste – erityisesti sen suhteen, kuinka teoria ja käytäntö saadaan tuotua yhteen, Antti Seppä jatkaa. 

Mari Kervinen muisteleekin, että toimeksiantoa esitellessä Kelassa pohdittiin, että uskaltavatko opiskelijat tarttua projektiin, sillä aihe on monisyinen ja haastavakin.

- Toimeksiannon aihepiiri oli opiskelijoillekin ihan uusi, mutta he tarttuivat siihen ennakkoluulottomasti, Mari Kervinen kertoo. 
- Tässä oli tosi hyvä porukka mukana; heillä oli avoin asenne ja he lähtivät projektiin työtä pelkäämättömästi, Tuuli Hyytiä jatkaa.  

Tietosuojasivut uudistuvat opiskelijoiden työn pohjalta  

Kela.fi-verkkosivuilla on tällä hetkellä käynnissä koko sivuston uudistus.  

- Tarkoituksena on, että lähdemme opiskelijoiden tekemän työn pohjalta edistämään uudistusta niin, että se on toivottavasti kesällä ulkona. Tämä vaatii vielä jatkotyöstämistä Kelassa, Mari Kervinen kertoo. 

Kolme tärkeintä kehityskohdetta, joihin opiskelijat tietosuojasivuston kehittämisprojektissa tarttuivat, olivat tietosuoja-asiat, rekisterikohtaiset sisällöt sekä evästekäytännöt. Lopputuotteena syntyi uutta selkeämpää sisältöä, video tietosuojasta, uusi navigaation otsikointi sekä uusi tietosuojan etusivu.  

- Vaikka toimeksianto oli aluksi vähän turhankin laaja, ovat opiskelijat saaneet aivan valtavasti aikaiseksi, Mari Kervinen kiittelee. 
- Olemme saaneet paljon hyvää asiakasymmärrysdataa, mitä meillä ei ole aiemmin ollut, ja nimenomaan tietosuojan asiakasymmärrystä – ymmärrys käyttäjien tarpeista kasvoi todella paljon.  

Verkkosivu-uudistus jatkuu Kelassa, tietosuojasivujen osalta opiskelijoiden työn pohjalta.  

- Olen todella tyytyväinen yhteistyöhön ja projektin lopputulokseen, ja tästä on todella hyvä jatkaa, Miia Suikkari kiteyttää. 
- Terveisiä ja kiitoksia mahtaville opiskelijoille ja myös oppilaitokselle hyvästä yhteistyöstä, Tuuli Hyytiä kiittelee.