ELOSSA! -hankkeen luova työ tuo eloa ja iloa hoivakotien arkeen
Reilu vuosi sitten käynnistynyt 3AMK:n ELOSSA! -hanke tuo iloa ja eloa hoivakotien arkeen. Samalla se palvelee luovia aloja avaamalla uudenlaisia työmahdollisuuksia.
Kulttuurin, taiteen ja luovuuden vaikutus ihmisten hyvinvointiin on kiistaton totuus, jonka taustalta löytyy runsaasti tutkimusnäyttöä. Tältä pohjalta ponnisti noin vuosi sitten Haaga-Helia, Laurea ja Metropolia ammattikorkeakoulujen yhteinen ELOSSA! -hanke, jonka tavoitteena on saattaa luovien alojen toimijat ja seniorit saman pöydän ääreen.
Hankkeessa hoivakotien asukkaiden arjen hyvinvointia kasvatetaan luovuuden ja tekemisen kautta muun muassa draaman, kuvataiteen ja musiikin työpajoissa. Samalla luovien alojen toimijat saavat koulutusta ja sparrausta oman osaamisensa taloudelliseen arvottamiseen ja sen myymiseen eri toimijoille.
3AMK:n koordinoivat työpajat Helsingin Seniorisäätiön hoivakodeissa käynnistyivät viime vuoden lokakuussa. Draaman ja kuvataiteen työpajoja järjestettiin kaikkiaan neljä kertaa, kun taas musiikin työpajoja oli vain kaksi.Jokainen työpaja oli erittäin pidetty senioreiden keskuudessa.
Hoivakodin arki voi olla hektistä
Hanke on antanut paljon myös ammattikorkeakoulujen toimijoille. Laurean projektipäällikkö Sanna Soinin mukaan ELOSSA! on tuonut ripauksen luovuutta paitsi hänen omaansa myös hänen tiiminsä elämään.
- Matkan varrelle on mahtunut paljon naurua, liikutusta ja keskittymistä. Koen itsekin avautuneeni luovuudelle hankkeen myötä. Samalla olen omaksunut luovuuden osaksi ikääntyneiden hoitotyöhön liittyvää opetustani, hän kertoo innostuneesti.
Soini uskoo, että hankkeen tuloksista tulee olemaan runsaasti hyötyä hoitotyölle, jonka hän toivoo muuttuvan lempeämpään suuntaan, sillä on täysin eri asia kuunnella musiikkia tai katsella taidetta kuin tehdä sitä itse omin käsin. Lehtori Satu Bethell on hänen kanssaan samaa mieltä.
- Hoivakotien toimintakulttuuri voi olla hektistä, eikä aikaa yhteisille kohtaamisille tai tekemisille kyetä järjestämään. Siksi ulkopuolisen taiteilijan tulo hoivakotiin koetaan usein paitsi virkistävänä myös tervetulleena lepohetkenä uupuneille työntekijöille, Bethell toteaa.
Henkilökunnan osallistuminen ja osallistaminen luoviin toimintoihin voi parhaimmillaan tukea työhyvinvointia ja antaa työntekijöille uusia menetelmiä ja näkökulmia heidän työhönsä.
Yhteistyömallin kehitys jatkuu
Haaga-Helia ammattikorkeakoulun projektipäällikkö Anna Ruohosen mukaan moni luovan alan toimija kokee oman työnsä arvottamisen erittäin haastavaksi, jonka vuoksi on tärkeää, että he saavat tukea liiketoiminnan asiantuntijoilta.
Työpajoissa Haaga-Helian, Laurean ja Metropolian asiantuntijat tekivät yhdessä kattavia havaintoja ja syvällisiä haastatteluita, joiden perusteella eri toimijoiden yhteistyömallia tullaan kehittämään myös tulevaisuudessa.
— Tutkijamme kokosivat havaintoja kaikista työpajoista ja analysoivat ne teemojen mukaan. Pajojen toteuttajina toimivat hankkeeseen valikoidut taide- ja kulttuurialojen ammattilaiset, joten tiesimme senioreiden olevan hyvissä käsissä, hän kertoo.
Ruohonen uskoo, että yhteinen tekeminen ELOSSA! -hankkeen kaltaisten pilottien kautta saa hoivakotien asukkaat, hoitajat, hoivakotiorganisaatiot ja luovat toimijat hahmottamaan, kuinka yhteinen käsitys onnistuneesta lopputuloksesta voi synnyttää uudenlaista osaamista.
Kaikki on kiinni luottamuksesta. Luovien työpajojen vetäjien yhteistyö hoitajien kanssa on oleellisen tärkeää, jotta kokemuksesta tulisi mahdollisimman onnistunut.
Hoitajien tuki mahdollistaa myös heikkokuuloisten ja -näköisten sekä muistisairauden eri vaiheista kärsivien asukkaiden osallistumisen työpajoihin. Työpajoissa hoitajat toimivat moderaattoreina luovien toimijoiden ja asukkaiden välillä, koska he tuntevat asukkaat pajojen vetäjiä paremmin.
Lisätietoja:
- Sanna Soini
- Lehtori
- Sanna.Soini@laurea.fi
- Puh 0469234892