Siirry sisältöön

Avainkumppanina Tukikohta: ”Osaaminen lastensuojelun alalla kehittyy kohtaamisissa”

Tukikohta Oy:n toimitusjohtaja Pia Penttala kannustaa sosionomiopiskelijoita hankkimaan kokemusta käytännön työstä.

Pia Penttala vieraili Lohjan kampuksella joulukuussa.

Laurea solmi kesällä avainkumppanuussopimuksen ympärivuorokautista kuntouttavaa asumispalvelua lastensuojelun asiakkaille tarjoavan Tukikohta Oy:n kanssa.

Yksi yhteistyön muoto on työharjoittelu. Laurean sosionomiopiskelijat ovat löytäneet yrityksen ja hakeneet harjoittelupaikkoja vilkkaasti. Heti alkuvuodesta 2021 Tukikohdassa aloittaa harjoittelun sosionomiopiskelija Laureasta. Tukikohdan toimitusjohtaja, myös Supernanny Suomi -tv-ohjelmasta tuttu Pia Penttala toivottaakin opiskelijat tervetulleiksi hankkimaan kokemusta työstä lastensuojelun alalla:

-    Heti, kun opiskelija on hankkinut opintojen alkuvaiheessa riittävät valmiudet, on minun mielestäni tärkeää lähteä tutustumaan lastensuojelun työhön kentällä, konkreettisissa kohtaamisissa asiakkaiden kanssa, Penttala sanoo.
-    Ammattitaidon kehittymisen kannalta on keskeisen tärkeää, että opinnoissa opittuja asioita pääsee peilaamaan käytäntöön.

Penttalan yrityksessä on luotu prosessi, jolla harjoittelussa aloittava opiskelija pääsee turvallisesti sisään pienryhmäkodin arkeen. Tärkeää on, että opiskelija tietää millaiseen työhön ja työyhteisöön hän on tulossa.

-    Opiskelijat ovat olleet tyytyväisiä siihen, että meillä tehdään töitä eikä katsella sivusta. Samalla rinnalla on myös kokeneempi kollega, jonka kanssa voi asioita käydä läpi, hän kertoo. Harjoittelijat työskentelevät meillä aikuisina, joilla on oma avain, toteaa Pia Penttala.

Avainkumppanuuden myötä Pia Penttala haluaa olla myös mukana kehittämässä sosiaalialan koulutusta. Sosionomitutkinto on lastensuojelun alalla erittäin tärkeä, sillä työntekijöiden pätevyys on kriittisen tärkeä tekijä paitsi arjen työssä, myös kilpailutustilanteissa. Pätevyyden lisäksi Penttala näkee koulutuksella myös laajemman merkityksen:

-    Ammattilaisina meillä on oltava riittävästi erilaisia viitekehyksiä, joiden kautta asiakkaan tilannetta voi lähestyä ja miettiä kuhunkin tilanteeseen sopivia toimintatapoja – ja juuri tämä osaaminen tulee koulutuksen kautta, hän sanoo.
-    Kun meille työyhteisöön tulee opiskelija, niin hänellä on aina koulutuksen kautta viimeisin osaaminen hallussaan. Hän muistuttaa meitä jatkuvasti pohtimaan omaa tekemistä; miksi toimimme tietyllä tavalla.

Lue lisää Laurean avainkumppanuusmallista.

Lisätietoja: